NÂKIL


Results for "NÂKIL"

Automotive Industry Glossary

Hareket nakil sistemi

(Automotive Industry Glossary) :
Hareket nakil sistemi şaft, kardan mafsalı ve kayıcı mafsal gibi parçalardan oluşur. Bu sistemler, motor gücünün şanzımandan (vites kutusu) diferansiyele nakledilmesinde kullanılır.
Islamic Glossary

NÂKIL

(Islamic Glossary) :
Nakleden, birinden duyduğunu veya okuduğu şeyi bildiren. İctihâd derecesine varamayıp,sâdece müctehid (Kur'ân-ı kerîmden ve hadîs-i şerîflerden hüküm çıkarabilecek dereceyeulaşmış olan) âlimlerin verdikleri fetvâları (dînî suâllere verdikleri cevâb ları) nakleden âlim.Fıkıh usûlü âlimlerine göre, müftînin (fetvâ verenin) müctehid olması lâzımdır. Müctehidolmayıp, mukallid (bir müctehide tâbi olan, uyan) bir âlime müftî denilmesi mecâzîdir, hakîkîolarak değildir. Bunlar nâkıldır. Nâkıller, fetvâları, meşhûr fıkıh kitaplarından alır. Bu kitaplar,meşhûr olan mütevâtir haberler gibi kıymetlidir. (Bkz. Müftî) (İbn-i Âbidîn)
Turkish - English dictionary

nakil

(Turkish - English dictionary) :
,-kli 1. transporting, transferring, conveying, or moving (something) from (one place) to (another). 2. moving to (another residence). 3. transferring (someone) to a new post. 4. transcribing; copying. 5. translating. 6. telling, recounting (a story). 7. med. transplanting. 8. something which one accepts on faith as being true, something which one cannot objectively or intellectually prove. vasıtası transport vehicle; means of transportation.
Turkish - English dictionary

pürnakıl

(Turkish - English dictionary) :
colloq. tree full of fruit/blossoms.