NÜFUS


"NÜFUS" Kelimesi için arama sonuçları

Ekonomi Sözlüğü

NÜFUS YOĞUNLUĞU

(Ekonomi Sözlüğü) :
Nüfus sayısı ile arazi yüzölçümü arasındaki oran. Bir kilometre kareye kaç kişinin düştüğünü ifade eder. Nüfus yoğunluğu, nüfus sayısı bütün ülke alanına bölünerek hesaplanabilir. Ayrıca bütün nüfus yerine çiftçi nüfusu, bütün arazi yerine de sürülüp ekilen topraklar göz önünde bulundurulmak suretiyle hesaplanan çiftçi yoğunluğu da bazı araştırmalar için önemli olabilir.Nüfus yoğunluğundan, arazinin nüfusa yeterli olup olmadığı hakkında sonuç çıkartılmayacağı gibi, ülkenin ne kadar nüfus kaldırabileceği konusunda da bir yargıya varılamaz. Bu konu, tarımda prodüktivitenin ne derece yükseltilebileceği ve sanayiinin ne ölçüde genişleyebileceği gibi, arazinin niteliği ile ilgisi az olan etkenlere bağlıdır.
Ekonomi Sözlüğü

OPTİMUM NÜFUS

(Ekonomi Sözlüğü) :
Her ülke için belirli koşullar altında elde edilebilecek en yüksek yaşam seviyesine karşılık gelen nüfus hacmi. 18. yüzyılda geliştirilen optimum nüfus teorisi, kaynaklar ile teknoloji belirli bir seviyede sabit tutulduğu takdirde, emek hacmi ve diğer üretim faktörleri arasında nüfus başına hasılayı (geliri) maksimum yapacak bir oranın olduğunu ileri sürer. Fiili nüfus optimum nüfusun üzerinde olduğu takdirde, fert başına gelir ve dolayısıyla refah seviyesi düşecek, aksi durumda yani nüfus optimumun altında iken, nüfus artışları nedeniyle refah seviyesinin yükseleceği kabul edilir. Nüfus hacmi ile iktisadi refah arasında ilişki kuran bu düşünce tarzı, 19. yy. sonu ve 20. yy. başında tekrar önem kazanmış ve geniş anlamda optimum nüfus, belirli bir amacı en tatminkar şekilde gerçekleştirecek nüfus miktarı olarak tanımlanmıştır. (Ayrıca bk. Nüfus Teorileri)
Ekonomi Sözlüğü

SABİT NÜFUS

(Ekonomi Sözlüğü) :
Ancak ölenlerin telafi edileceği kadar doğumun olması ve bu nedenle nüfus miktarının değişmemesidir. Nüfus doğal artış hızının sıfır olduğu durum.
Ekonomi Sözlüğü

TABİİ NÜFUS ARTIŞI

(Ekonomi Sözlüğü) :
Bir ülkede doğal sebeplerden dolayı olan doğuş ve ölüm miktarı arasındaki artıştır. Mutlak tabii nüfus artışı belirli bir devredeki doğum ve ölümler arasındaki farktır. Nisbi tabii nüfus artışı ise bu farkın o devletin ortalama genel nüfusuna bölünmesiyle elde edilir.
Ekonomi Sözlüğü

DOĞAL NÜFUS ARTIŞI

(Ekonomi Sözlüğü) :
Belirli bir dönem içerisinde gerçekleşen, doğum ve ölüm rakamları arasındaki farktır.