NİZAM


Results for "NİZAM"

Ottoman - Turkish Dictionary

NİZAMÎ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Düzenli, tertipli, usulüne uygun. * Kanun ve nizama ait, onunla alâkalı.
Ottoman - Turkish Dictionary

NİZAMİYE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
İlk askerlik devresi. * Bu nevi askerlik işleriyle uğraşan daire. * Tanzimat ordusunun asıl silâh altında bulunan kısmı.
Dictionary of Economics

TABİİ NİZAM

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Doğal Düzen, Fizyokratlar)
Islamic Glossary

NİZÂM

(Islamic Glossary) :
Düzen, uygunluk.İnsan, etrâfını meselâ yerleri, gökleri ve yıldızların boşlukta döndüklerini, asırlar boyunca,çarpışmadıklarını, yeryüzünde, sıcaklık, basınç, hava, su miktârlarının; yapılarının,hareketlerinin tam, hayata uygun olarak ayarlanmış olduğunu, insanlar ın hayvanların, nebâtların(bitkilerin), cansız maddelerin, atomların, hücrelerin kısaca lise ve üniversitelerde okunan,tedkîk edilen, incelenen sayısız varlıkların yapılarındaki ve hareketlerindeki nizâmı görerekbunları yapan, yaratan, kudretli, bilgili bir sâhibin bulunduğunu, ister istemez kabûl etmek,O'na inanmak zorunda kalır. Aklı olan kimse, kâinattaki bu azameti (büyüklüğü), nizâmıgörerek hemen Allahü teâlânın varlığına inanır, müslüman olur. (M. Sıddîk Gümüş)
Turkish - English dictionary

nizam

(Turkish - English dictionary) :
1. order, arrangement, structure, organization; system, method. 2. rule, regulation; law. a sokmak/koymak /ı/ to put (something) in order. bitişik (building) that has no space between it and the buildings on either side of it. bitişik olmayan detached (building).