O


Results for "O"

Meteorological Glossary

ORAJ BANDI

(Meteorological Glossary) :
(FEEDER BANDS) [i]Tropikal kuşakta, tropikal sistemin içinde veya etrafında, döner şekilli oraj bandı veya hattı. Konvektif bant olarak ta bilinen bu hat, normal bir kasırganın etrafında üç veya daha fazla kuşak şeklinde görülür. Tropikal siklonun merkezinden 20 ila 40 km. uzaklığında yağmur kuşakları olarak izlenir. Orajın gelişme aşamasında öncelikle alçak seviye bulut bandı olarak ortaya çıkan bu bantlar, oraj bölgesindeki dikine yukarı hareketlerle sürekli beslenir, gelişir ve hareket eder.
Meteorological Glossary

ORAJ BULUTU

(Meteorological Glossary) :
(THUNDER CLOUD) [i]Cumulonimbus ve iyi gelişmiş cumulus bulutları yerine ve onlarla eş anlamlı olarak kullanılan terim.
Meteorological Glossary

ORAJ SİRRÜSÜ

(Meteorological Glossary) :
(THUNDERSTORM CIRRUS) [i]Cb bulutunun üzerinden uzanan, onun bir parçası olan veya Cb bulutunun tepesindeki örsün, donma seviyesinin üzerinde bir seviyede dağılmasıyla oluşan bulut tipi. Cirrus Nothus olarak sınıflandırılır.
Meteorological Glossary

OROGRAFİK BULUT

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC CLOUD) [i]Hava parselinin yukarıya doğru, bir engebe veya engel tarafından yükselişe zorlanmasıyla oluşan bulut türü. Yükselen hava içinde basıncın azalması, adyabatik soğuma görülür ve eğer yeterli neme sahipse yoğunlaşma sonucu yağış gerçekleşir. Dağların rüzgar altı yani kuytu taraflarında oluşan mercek ve dalga bulutları orografik bulutlara örnektir. Kaynak itibariyle zaman zaman cirrus, cumulus ve stratus bulutları da orografik olarak oluşurlar.
Meteorological Glossary

OROGRAFİK DEPRASYON

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC DEPRESSION) [i]Havanın normal akışına engel oluşturan dağlar dizisinin rüzgar altı, kuytu tarafında tamamen dinamik süreçlerle oluşan cephesiz alçak basınç merkezi. Bu tür depresyonlara rüzgar altı dalgası veya rüzgar altı depresyonu adı da verilmektedir. Engebeli dağlık alanlarda, engebelerin kuytu taraflarında, hava parselinin engebeye uygun olarak aşağı ve yukarı doğru hareketi sonucunda oluşan dalgaya verilen isim. Oluşum süreçleri dağ dalgaları oluşum süreçleri ile aynıdır. Rüzgar altı dalgaların oluşabilmesi için gerekli koşullar şunlardır: Aşağı ve yukarı seviyelerde az kararlı bir hava tabakası ile ortada karalı bir hava tabakası, tepelere çapraz olarak esen en az 15 Knot'lık bir rüzgar ve karalı tabakanın üst seviyesine kadar rüzgar yönünün hemen hemen sabit olması.