ORTALAMA


Results for "ORTALAMA"

Dictionary of Economics

ORTALAMA GELİR

(Dictionary of Economics) :
Firmanın ürettiği her birimden elde ettiği gelir. Mal birimi başına düşen gelir olarak da tanınlanan ortalama gelir, matematiksel açıdan toplam gelirin üretim miktarına bölünmesiyle elde edilir. Toplam gelir (TG) = fiyat (P) X satış miktarı (q) olarak tanımlandığından, ortalama gelir ve fiyat birbirine eşit olacaktır.
Dictionary of Economics

ORTALAMA İTHALAT EĞİLİMİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin toplam ithalatının ulusal gelire bölünmesiyle bulunan oran.
Dictionary of Economics

ORTALAMA KAR HADDİ ESASI

(Dictionary of Economics) :
Gelir Vergisi matrahının tabana göre belirlenmesi yöntemlerinden biri. Vergi Usul Kanununa göre komisyonlarca saptanan ortalama kar haddi, kısmen ya da tamamen perakende satış yapan tacirlerle imalatçılara uygulanır. Yükümlülerin bildirdikleri gayrisafi kazancın, ortalama kar hadlerinin perakende malların mahiyet bedeline uygulanmasıyla bulunan miktardan düşük olduğu durumlarda, ikinci miktar esas alınır. Ortalama kar haddi esasına göre belirlenen vergilere, vergi cezası uygulanmaz.
Dictionary of Economics

ORTALAMA MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Toplam maliyetin üretim miktarına bölümü ya da ortalama sabit ve ortalama değişken maliyetlerin toplanması ile elde edilen tutar. Ortalama birim maliyet olarak da adlandırılan ortalama maliyet, uzun dönem ve kısa dönem ortalama maliyet olarak iki grupta incelenir. Uzun dönem ortalama maliyetlerin hesaplanmasında toplam maliyetler, belli bir üretim seviyesi için gerekli girdilerin hepsinin en düşük maliyet düzeylerinde sağlandığı varsayım altında hesaplanır. Kısa dönemde ise, girdilerin ancak bazıları en etkin düzeyde kullanıldığı için, genelde kısa dönem ortalama maliyetleri, uzun dönem ortalama maliyetlerinin üzerindedir.
Dictionary of Economics

ORTALAMA PRODÜKTİVİTE

(Dictionary of Economics) :
Bir malın üretim miktarının o malın üretimi için gerekli belirli bir üretim faktörü birimine bölünmesi. En yaygın olarak kullanımı emeğin ortalama prodüktivitesi biçimindedir ve üretim miktarının istihdam edilen emek miktarının ya da adam/saate bölünmesiyle bulunur.