Ortodoks


Results for "Ortodoks"

Turkish - Turkish dictionary

ORTODOKSLUK

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Hıristiyan mezheplerinden birinin adı.
Ottoman - Turkish Dictionary

ORTODOKS

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Yun. İtalya'daki Papalığa bağlı olmayıp, İstanbul'daki Fener Patrikhanesine bağlı Hristiyan. Doğu kilisesine ve an'anelerine sıkı sıkıya bağlı Hristiyanların mezhebi.
Philosophical Dictionary

Ortodoks.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Ortohodoxe). Genel olarak geleneksel ilkelere uygunluk, özel anlamda dinsel inanca kayıtsız şartsız uygunluk... Ordokosluk, herhangi bir kural ya da kurumun ilk biçimini titizlikle korumak ve sürdürmek anlamındadır. bkz. Ehl-i Sünnet, Hıristiyanlık.
Philosophical Dictionary

Ortodoksluk.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Hıristiyanlık.
Islamic Glossary

ORTODOKS

(Islamic Glossary) :
Hıristiyanlık mezheblerinden. Ortodoks mezhebinin rûhânî (dînî) lideri patrik olup, merkeziİstanbul Fener'deki patrikhânedir. Roma İmparatoru Konstantin üç yüz on senesindehıristiyanlığa izin verdi. Kendi de hıristiyan oldu. İstanbul şehrini yaptı. Roma'dan İstanbul'ataşındı. Fakat bu dînin esasları bozulmuş, unutulmuş olduğundan, papazların elinde oyuncakoldu. Mîlâdın 395. senesinde Roma Devleti ikiye ayrıldı. 1054 (H.446)'da İstanbul patriği olanMihael Kirolarius, Roma'daki papadan ayrılarak Ortodoks kilisesini (mezhebini) kurdu.Roma'daki papaya tâbi olanlara katolik, İstanbul'daki patriğe tâbi olanlara ortodoks denildi.Kiliselere resimler, heykeller kondu. (M. Sıddîk Gümüş)Şark kiliseleri olarak da bilinen ortodoks dünyâsında İstanbul'dan başka İskenderiye,Antalya ve Kudüs'te de patriklik vardır. Çok sayıda millî kiliseler bu dört patrikliğe bağlıdır.(Yeni Rehber Ansiklopedisi)Ortodoks mezhebini diğer hıristiyan mezheplerinden ayıran noktalardan bâzıları şunlardır:Rûhânî başkanları patriktir. Papanın üstünlüğünü, hazret-i Îsâ'nın vekîli olduğunu,yanılmazlığını kabûl etmezler. Rûh-ul-kuds'ün (kutsal rûhun) oğul yoluyla ba badan çıktığınıileri sürerler. İbâdetlerini her ülkenin diliyle yaparlar. Papazlar evlenebilir, keşişler, piskoposlarve patrikler evlenemez. Boşanma bâzı şartlara bağlı olarak vardır. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)