Osmanlı


Results for "Osmanlı"

Ottoman - Turkish Dictionary

OSMANLI

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Osmanlı Devleti teb'asından olan. * Anadolu Selçuklu Devleti'nin Bizans sınırındaki Beyliğin reisi olan Ertuğrul Bey'in vefatından sonra, Mi: 1288'de yerine geçen Osman Beyin kurduğu devlete mensup olan.
Ottoman - Turkish Dictionary

OSMANLICA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Osmanlıların konuştuğu dil olup, Türkçe, Arapça ve Farsçadan müteşekkildir.
Dictionary of Economics

OSMANLI ALTINLARI

(Dictionary of Economics) :
458 yıllık bir süre boyunca 30 padişah adına basılmıştı. İlk altın sikke Fatih Sultanın yirmiyedinci yılında tedavüle sürülmüştür. 1479 tarihli Fatih altınları 993 aylarında, 3.508 gram ağırlığında ve 20 mililmetre çapında idi. Son Osmanlı altınları 1918 yılında, Vahdettin adına çıkartılmıştır. Bunların yüz kuruşlukları 7.217 gram ağırlığında ve 22.5 mm. çapındaydı. Osmanlı Devletinde bir padiºah tahta çikinca, daha önceki zamanında basılmış altınlar darphanede eritilerek yeni hükümdar adına tekrar sikke haline getirilirdi. Altınların üzerindeki tarih, bazı altınlarda basıldıkları yılı, bazılarında cülus tarihi, bir kısmında ise her iki tarih birden yer almaktadır.
Dictionary of Economics

OSMANLI BANKASI

(Dictionary of Economics) :
1856da kurulan İngiliz sermayeli Bank-ı Osmani (Ottoman Bank) ile 1862 istikrazını üstlenen bir Fransız mali grubunun eşit ortaklığıyla, 1963de İstanbulda Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan banka. Bankanın kuruluş yasası niteliğindeki 1863 imtiyaz anlaşmasının süresi 30 yıldı. Sermayesi, yarısı hemen ödenmiş 500er franklık 135 bin hisseden oluşuyordu. Banka yabancı sermayeli olduğu halde, Osmanlı yasalarına göre kurulduğu için, ancak hükümetin izniyle şube açılabilecekti. Bankanın sermayesi aşamalı biçimde artırılarak 1857de 250 milyon franka ulaştı. 1880de İngilizlerin çekilmesiyle Fransızların toplam içindeki payı % 80e çıktı. Bir devlet bankası işleriyle ve buna uygun ayrıcalıklarla kurulan banka, bir ticari bankanın olağan faaliyetleri dışında kağıt para basma ayrıcalığını elde etmiş ve İstanbulda hükümeti tüm Hazine işlemleriyle görevlendirmiştir. Özel bir delegeyle temsil edildiği Düyun-ı Umumiye İdaresinin yerleºmesinde anahtar rol oynamış ve eºit koºullu devlet borçlanmalarında öncelik bakımından yararlanarak yüksek karlar elde etmiştir. Osmanlı Devletinin borçlanmalarında yaptığı aracılıklarla karların büyük bölümünü elde eden banka, 1880 sonrasında, Osmanlı topraklarında iştirakler ve doğrudan girişimler yoluyla birçok yeni karlı alana el atmıştır. 1867-98 arasında 20si Osmanlı Devleti sınırları içinde olmak üzere Ortadoğuda 31 ºube ve büro açan bankanın 1899-1914 yılları arasında açılan 52 şubesinin 43ü Osmanlı Devleti sınırları içindeydi. 1914de İstanbuldaki genel müdürlük ile Fransa, İngiltere ve Tunus acentaları dışında 62si Ortadoğuda olmak üzere 82 şubesi vardı. İmtiyaz sözleşmesi Cumhuriyet Döneminde de değişen koşullara uygun olarak yenilenen banka 1930a dek kısmen Merkez Bankası işlevlerini görmüş, banknot çıkarma yetkisi 1947ye dek sürmüºse de 2930da Merkez Bankasının kuruluşundan sonra bu yetkiyi kullanmamıştır. Son olarak 1952de yenilenen sözleşmesi 1975te sona ermiº, ancak hükümet tarafindan sözleşme yenilenmeyeceği yönünde bir ihbarda bulunmadığı için banka günümüzde daha çok dış ekonomik ilişkilerde etkin olan genel bir ticaret bankası olarak faaliyeti sürdürmektedir.
Dictionary of Economics

OSMANLI DEVLETİ’NDE BİMETALLİZM

(Dictionary of Economics) :
1879 yılına kadar klasik modeline uygun koşullar altında uygulanmıştır. 19. yy. ortalarından itibaren çift metal sistemini uygulayan ülkelerde gümüş değerinin dalgalanmaları spekülasyona yol açıyordu. Bu spekülasyon Osmanlı Devletine de yansımıştır. Spekülatörler dışarıdan ucuza alınmış gümüş külçeleri darhphanede serbestçe bastırıyorlardı. Avrupada Latin Para Birliğini kurmuº ülkelerin 1865te durdurdukları spekülasyonlar Osmanlı Devletinde 1878e kadar sürmüºtür. Bu tarihte bimetaryalizmden ayrılmak yönünde harekete geçen hükümet, yalnız devlet hesabına gümüş para basılabileceğine karar vermiştir. Ancak gümüş para basımına son veren bu karar, evvelce teslim edilmiş külçeler bulunduğu gerekçesiyle Darphane-i Amire tarafından dikkate alınmamıştır. Nihayet 1879da çıkartılan Meskülat Kararnamesi altın standardını yürürlüğe koymayı amaçlamıştır.Kararnamede serbest gümüş, sike basımı durdurulmakla birlikte, bunlara kabul haddi konulması unutulmuştur. Osmanlı Devleti hukuken altın para rejimini kabul ettiği halde, 1914 yılına kadar para rejimi, fiili şartları eksik bir bimetalizm olarak sürmüştür.