PARA


Risultati per "PARA"

Dizionario di Economia

REZERV PARA

(Dizionario di Economia) :
Breton Woods sistemi ile dolar bütün diğer paraların bağlandığı bir değer standardı oluşturmuştu. Bunun dışında dünya ülkeleri dış ödeme rezervlerinin büyük bir bölümünü Amerikan doları cinsinden tutuluyorlardı. Bu nedenlerle dolar uluslararası bir rezerv para statüsüne kavuşmuştu. 1945-1970 yılları arasında dolar rezerv para olarak kullanılmıştır. Bir ülke parasının rezerv para olması için gerekli olan ön koşullar şöyle sıralanabilir.1. Ülkenin dünya ticaretindeki payı yüksek olmalıdır.2. Ülke parasının diğer ülke paralarına karşı değeri istikrarlı olmalıdır.3. Ülke parası konvertibl olmalıdır.4. Ülke parasının diğer ülke paraları ile değiştirilebileceği etkin bir döviz piyasası bulunmalıdır.
Dizionario di Economia

TASARRUF PARADOKSU

(Dizionario di Economia) :
Ekonomide fertlerin kendi refah düzeylerini yükseltmek amacı ile yapmış oldukları tasarruflarını, sonuçta ekonominin denge gelir düzeyinde azalmaya yol açmasındaki çelişkili durumu ifade eden kavram.
Dizionario di Economia

TEMSİLİ PARALAR

(Dizionario di Economia) :
Gerektiğinde altın ve gümüşe çevrilebilen ödeme araçları. Temsili paraların tipik örneği, altın standardı rejimindeki emisyondur.
Dizionario di Economia

TÜRK PARASI

(Dizionario di Economia) :
Türkiyede itibari değişim değeri olarak kullanılan para. 1930 yılında çıkarılmış oan Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu ile her türlü döviz giderleri bakanlar kurulunun denetimine bırakılmış ve ihracatçılara döviz gelirlerini Merkez Bankasına satma yükümlülüğü getirilmiştir. Ayrıca sermaye hareketleri de sık ıbir denetim altına alınmıştır. Şubat 1970de yasanın süresi uzatıldı. İthal ikameci ekonomik politikalarla uyumlu uyumlu olan bu mevzuatın sonraki yıllarda dışa açılma hedeflerine engel oluşturması üzerine bakanlar kurulunca 1983 ve 84de alınan kararlarla yasadaki kısıtlamalar yumuşatıldı.
Dizionario di Economia

ULUSLARARASI PARA FONU (IMF)

(Dizionario di Economia) :
1944de Bretton Woods Konferansında uluslararası parasal işbirliği sağlamak, döviz kurlarına istikrar kazandırmak ve uluslararası likiditeyi artırmak amacıyla kurulan örgüt. Birleşmiş Milletlerin bir uzmanlık kuruluşudur, merkezi Washingtondadır. Faaliyetlerini Bretton Woods ilkeleri olarak bilinen kurallar çerçevesinde yürütülen Fonun 1978de ikinci kez yapılan anasözleşme değişikliğniden sonra Fona üye ülkeler döviz kur değişikliklerini Fonun denetiminde olmak koºulu ile istedikleri gibi gerçekleştirebilir duruma gelmişlerdir. Fonun finansla kaynakları üyelerin katkıları ve sağlanan borçlardan oluşmaktadır. 1983de yapılan yeni bir düzenlemeden sonra, üyelerin yaptıkları katkılardan oluşan kotalardaki artışın dörtte biri Özel Çekiş Hakkı (SDR) ve (veya) Fon tarafından kabul edilebilir niteliği olan herhagni bir konvertibl döviz ile, geriye kalan dörtte-üçlük kısım ise ulusal para ile ödenmektedir. Fon, üyelerine dış ödeme güçlüklerini ortadan kaldırması amacıyla kredi açar. Bu krediler normal-çekme hakları, özel çekme hakları ve kolaylıklar yoluyla sağlanan krediler biçimindedir. Fonun gerek üyesi olan ülkelerin ekonomik yapıları, gerekse dünya ekonomisinin genel gelişimine ilişkin değerlendirmeleri, uluslararası finansal kurumların çeşitli ülkelere kredi açıp açmama konusundaki kararlarının önemli ölçüde etkilemektedir. Fonun yönetimi ABD, İngiltere, Almanya, Fransa ve Japonya egemenliği altındadır.