PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

PARASALLAŞMIŞ BORÇ

(Dictionary of Economics) :
Bütçe açığının karşılanma yöntemlerinden biri. Bu uygulamada, bütçe açığının finansmanı için kamu yeni tahvil veya bono çıkartarak Merkez Bankasına satmaktadır. Bu yolla piyasaya para sürülmekte, böylece yapılan ek harcama parasal genişlemeyle karşılanmış olmaktadır.
Dictionary of Economics

PARASAL PROGRAM

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede T.C. Merkez Bankası tarafından ilk defa hazırlanarak 16 ocak 1990 tarihinde açıklanan program. Merkez Bankasının görveini sadece orta vadede fiyat istikrarını sağlayacak para politikası uygulamak olarak tanımladığı parasal program bu amaca ulaşmak için Merkez Bankasının orta vadede yapmak istediklerini ve uygulamak istediği politikaları kamuoyuna ve karar vericilere açıklamak amacını gütmektedir. Parasal program ile Merkez Bankası bilançosuna ilişkin bazı hedef değerler belirlenmiş ve bankanın ekonomisinin likiditesinin düzenlenmesinde oluşturacağı bir parasal gösterge olarak Merkez Bankası Parası tanımı geliştirilmiştir. (Ayrıca bk. Merkez Bankası Parası).
Dictionary of Economics

PARASAL TABAN

(Dictionary of Economics) :
Merkez Bankasının, piyasadaki likiditesinin ölçüsü olarak izlediği göstergelerden biri. Para bazı olarak da adlandırılır. Parasal tabanı oluşturan unsurlar şunlardır: Dolaşımdaki para + banka sisteminin nakit rezervleri + Bankaların Merkez Bankasınadik zorunlu karºiliklari - Açik Piyasa İşlemleri sonucu M.B.sının bankacılık kesimine olan yükümlülükleri.Parasal taban ile ekonomideki para arzı arasında para çoğaltanı aracılığıyla yakın bir ilişki kurulur. M Para arzını, B parasal tabanı, k ise para çoğaltanı göstermek üzere, bu ilişki aşağıdaki şekilde formülleştirilir.M = k.BBu sıkı ilişki nedeniyle, ekonomide para arzının, parasal taban kanalıyla kontrol altında tutulması yaygın olarak başvurulan bir yoldur.
Dictionary of Economics

PARASAL TALEP

(Dictionary of Economics) :
Para arzının ekonominin gereksiniminin çok üstüne çıkmasından kaynaklanan enflasyon. Parasal talep enflasyonda, para arzındaki artış hızı, reel üretim artış hızının üzerindedir. ?M/M para arzı artış oranı ?Y/Y ise reel üretim oranı ise, parasal talep enflasyonu da ?M/>?Y/Ydir.
Dictionary of Economics

PARASAL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Nominal Ücret)