PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

BORSAYA PARALEL PİYASA YA DA ÜÇÜNCÜ PİYASA

(Dictionary of Economics) :
Yeni bir piyasa örgütlenmesidir. 1961den sonra hisse senedi ve tahvillerde görülmüştür. Burada borsada kota edilmiş senetler, borsa rayici üzerinden alınır, satılır.
Dictionary of Economics

CİRO PARASI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Kaydi Para)
Dictionary of Economics

EKSİK DEĞERLENMİŞ PARA

(Dictionary of Economics) :
Yabancı paralar karşısındaki değeri, serbest piyasa değerinin altında kalan para. Bu durumdaki paraların revalüe edilmesi, yani değerinin yükseltilmesi beklenir. Son zamanlarda Alman markı ve Japon yeninin revalüe edilmesi yönünde özellikle ABDden gelen baskılar vardır. Bu ülkelerin hükümetlerinin izledikleri para ve döviz politikalarıyla paralarının dış değerini eksik değerde tuttukları söylenmektedir. Revalüe edilen paranın ülkesinde ihracatın düşmesi, ithalatın artması beklenir. O nedenle Batı Almanya ve Japonya revalüasyondan kaçınmaktadırlar.
Dictionary of Economics

GİFFEN PARADOKSU

(Dictionary of Economics) :
Genel kuralın tersine bir malın fiyatının artması durumunda talebinin de yükselmesidir. Giffen paradoksu İngiliz iktisatçısı Robert Giffen (1837-1910) tarafından ileri sürülmüştür. Giffen paradoksu klasik örneği, ekmeğin fiyatının artmasına karşılık talebinin de yükselmesidir. Giffen, bu yargıya İrlandalı işçilerin ekmek fiytları artışı karşısındaki davranışlarını gözlemleyerek ulaşmıştır.Belirli bir gelir karşısında, hayat için zorunlu ekmekten vazgeçmeyen işçiler, fiyat yükselmesi sonucunda diğer gıda maddelerinin tüketimi ve ihtiyaçlarını daha fazla ekmek alarak giderme yolunu tercih etmektedirler.
Dictionary of Economics

HESAP PARASI

(Dictionary of Economics) :
Yalnızca değer ölçme ve kısmen de değer biriktirme işlevlerini gören kavramsal para. Sözgelimi krallık döneminde Fransada kullanılan para Louis altınları ve gümüş eculerdi. Ama muhasebe defterlerinde kullanılan ölçü livri idi. Dr. Quesnay de iktisadi tablodaki hasılat hesaplarını livre üzerinden yapmıştır.