PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

MERKEZ BANKASI PARASI

(Dictionary of Economics) :
(Mevduat Karşılıklar) T.C. Merkez Bankasının TL cinsinden ekonomideki tüm diğer birimlere olan yükümlülükleri. Piyasadaki likiditenin ölçütü olarak 1989 yılına kadar Rezerv Parayı izleyen TCMB, 1989 yılından itibaren Merkez Bankası Parasını izlemektedir. Merkez Bankasının ekonominin likiditesini düzenlemek için yaptığı işlemler, bilançosundaki iç ve dış varlıklarını arttırmak ya da azaltmak biçiminde etki yapar. Örneğin M.B.nın açtığı kredinin artması, bankanın varlıklarının yükselmesine yol açar. Böyle bir varlık artışı ise, M.B.nın yükümlülüklerinde bir artış olmasını gerektirir. Yani M.B. Bu varlık artışını finanse etmek için bir yükümlülük çıkartmak durumundadır. Bu yükümlülüğü temsilen kullanılan parasal gösterge daha dar kapsamlı olan rezerv para veya parasal taban olabileceği gibi, Merkez Bankası Parası da olabilir.Merkez Bankası Parası = Emisyon + M.B.nın bankacılık kesimine olan TL yükümlülüğü (bankalar zorunlu karşılıkları + bankaların M.B.daki serbest mevduatı + kullanılabilir kredi imkanı) + Açık piyasa İşlemleri sonucu M.B.nın bankacılık kesimine olan yükümlülüğü + M.B.daki Kamu Mevduatı (M.B.nın kamuya olan yükümlülüğü).
Dictionary of Economics

MİLLETLERARASI PARA FONU

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Uluslararası Para Fonu)
Dictionary of Economics

MUAMELE (İŞLEM) GÜDÜSÜYLE PARA TALEBİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede kişilerin ve firmaların günlük normal harcamalarını karşılayabilmek için yanlarında bulundurmak istedikleri para miktarı. Muamele (işlem) güdüsüyle para talebi gelirlerin elde edilmesi ile harcamaların yapılması arasındaki zaman süresi ne kadar uzunsa, o ölçüde yüksek alacaktır. Muamele güdüsüyle para talebi ile tüketici ya da firmanın geliri arasındaki pozitif yönlü fonksiyonel bir ilişki vardır. Bir başka deyişle muamele güdüsüyle para talebi (Mi). Gelirin (Y) artan bir fonsiyonudur. Buna göre Mi f (Y) yazılabilir.
Dictionary of Economics

NÖTR PARA

(Dictionary of Economics) :
Reel değişkenleri etkileme gücüne sahip olmayan para. Nötr paranın rolü, ödeme aracı, değer ölçüsü ve tasarruf aracı olmaktan ibarettir. Klasik iktisatçılar tarafından öne sürülen görüşe göre para hacmindeki değişimler, reel değişken olan üretim miktarını, tasarruf, yatırım, istihdam hacmi gibi değişkenleri etkilememekte, sadece fiyatlar genel düzeyini değiştirmektedir. Para gerçek olayları örten bir tül perdesidir diyen klasi iktisatçılarda nötr ya da yansız para kavramları, klasik analiz miktar teorisind ifadesini bulmuştur. (Ayrıca, bk. Miktar Teorisi, Nötr Faiz).
Dictionary of Economics

ORTAK PARA ALANI

(Dictionary of Economics) :
Yakın ekonomik ilişki içinde bulunan bir grup ülkenin paralarını sabit kurlarla birbirine bağlayıp, diğer paralara karşı dalgalanmaya bırakmaları.