PARA


Results for "PARA"

Dictionary of Economics

PARA

(Dictionary of Economics) :
Malların alım ve satımında kullanılan değişim aracı. Fiyatlarla değerleri ifade eden bir araç olan para, insanlar ve ülkeler arasında el değiştirerek ticari faaliyetlerin yürütülmesini sağlar. Aynı zamanda temel servet ölçüdür. İktisat teorisinde para kavramının önemli bir yeri vardır. Taşıma ve ölçme kolaylığı sağlamak gibi özellikleri bulunan paranın asıl önemi, biçiminden ve yapıldığı madenden çok, mal ve hizmet alımında herkesin benimsediği bir ödeme aracı olmasında yatar. Paranın da diğer mallar gibi üretilip, piyasaya arzedilmesi ve talep edilmesine karşılık, onu diğer mallardan ayıran temel özelliklerinden biri, bir mübadele aracı olmasıdır. Ayrıca diğer malların tüketilerek son bulma özelliklerine karşılık para ekonomide tekrar kullanılmak üzere kalır ve dolaşır. Eskiden aralarında deniz kabuğu, boncuk ve taşın da bulunduğu değeri olan çeşitli mallar para olarak kullanılmıştır. Ancak 17. yy.dan beri temel para biçimleri metal para, kağıt para ve kaydi paradır. (Ayrıca bk. Paranın Fonksiyonları)
Dictionary of Economics

PARA ALDANMASI

(Dictionary of Economics) :
İşçilerin parasal ücretlerinde yapılacak bir indirme tepki gösterirken, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi sonucu reel ücretlerde ortaya çıkan azlamaya karşı çıkmamaları. Bu durum J.M.Keynes tarafından para aldanması kavramıyla tanımlanmıştır.
Dictionary of Economics

PARA ARZI

(Dictionary of Economics) :
Kişilerin ve bankaların elinde tuttukları likit değerler. Toplumun sahip olduğu ödeme araçları stokunun tamamı olarak da tanımlanabilir. Para arzı kapsamına hangi değerlerin gireceği iktisatçılar arasında önemli bir tartışma konusudur. Paranın fonksiyonlarına göre para arzının tanımlarını yapan çeşitli yaklaşımlar vardır. Genel olarak ifade etmek gerekirse, para arzı kapsamına giren başlıca değerler şunlardır; dolaşımdaki para (ufaklık para + banknot), bankalardaki vadeli mevduatlar, resmi mevduatlar, Döviz Ticaret Hesapları, mevduat sertifikaları, Türkiyede de Merkez Bankası önceleri sadece sadece Dar Anlamda (1) (Dolaşımdaki para + vadesiz mevduat) ve geniş anlamda M4 =M3 A+Merkez Bankasınadki diğer mevduat (M2 M+ vadeli mevduat) para arzı tanımı yaparken, giderek para arzı, tanımalrı genişletilmiştir. (Ayrıca bk. M1, M2, M2y, M3, M3y, M4)
Dictionary of Economics

PARA BAZI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Parasal Taban)
Dictionary of Economics

PARA BENZERİ

(Dictionary of Economics) :
Para ile ikame olanakları tam olmamakla birlikte likiditesi çok yüksek olan ve kolaylıkla paraya dönüştürülebilen mallar, Para benzerlerinin başlıcaları, ticari bankalardaki vadeli mevduatlar, tahvil, ticari senet gibi bazı aktif türlerdir. Para benzerlerinin önemli özellikleri, parada olduğu gibi bunların da herkes tarafından benimsenmesinin sözkonusu olmamasıdır. Örneğin bir alacaklı, borçlunun borcu karşısında vermek istediği bir ticari senedi ya da tahvili kabul etmek zorunda değildir.