PORTAKAL


Results for "PORTAKAL"

Turkish - Kurdish Dictionary

portakal

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
porteqal.
Dream Dictionary of Phrase

PORTAKAL

(Dream Dictionary of Phrase) :
Mevsiminde portakal görmek rızka; Portakal ağacı, temiz yaratılışlı, hoşsohbet, insanlara iyilik yapmayı seven bir kimseye delalet eder.
Plants Glossary

portakal (citrus aurantium var)

(Plants Glossary) :
Turunçgiller familyasından bir ağaçtır. Boyu 2-10 m arasında değişir. Yaprakları sert dayanıklı ve düz kenarlıdır. Meyvesi C vitamini bakımından zengindir. Kabuğunun altında sarımtırak, bazılarında ise kırmızı renkte sulu ve dilimli bir öz bulunur. Kabuklarından portakal esansı elde edilir. Eczacılıkta ve gıda sanayiinde kullanılır. Çiçeklerinden de portakal çiçeği esansı yapılır.Faydası : Çiçeklerinin kaynatılmasıyla elde edilen su, spazm giderir. Kabuklarından yapılan şurup ise, mide hastalıklarında kullanılır. Damar sertleşmesini ve felci önler. Soğuk algınlığı, grip ve nezlede faydalıdır. Yorgunluğu ve sinir bozukluğunu giderir. Cildin güzel olmasını sağlar. Kansızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Karaciğeri çalıştırır ve safra ifrazatını artırır. Ateşi düşürür. Nekahat devresini kısaltır. Vücuda enerji verir. Şeker hastalarına faydalıdır. Susuzluğu giderir. Zayıflatıcıdır. Mide hastalıklarından şikayet edenler portakal yememelidir.
Recipes Glossary

MARMELATLAR-PORTAKAL MARMELATI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI12 adet portakal 1. Portakalın sarı kabukları ince(büyükçe) olarak soyulur. Beyaz kabukları ile10 bardak şeker çekirdekler atılır.1 adet limon. 2. Portakalın et kısmı sarı kabuklarıberaberce bir et makinasındangeçirilir.3. Elde edilen bu ezme üzerine üçlitre (12 bardak) kadar soğuk sukatılır; böylece bir gün bırakılır.4. Ertesi gün sulu ezme ocağa konarakiki saat kadar kaynatılır. Sonraşekeri katılır. Gene kaynatılmayadevam edilir. Yarım saat dahakaynayınca limon sıkılır ve bir ikidakika sonra da ateşten indirilir.5. Kıvama gelen marmelat sıcak olarakkavanozlara doldurulur. Soğuyunca ağzısıkıca kapatılır.
Turkish - English dictionary

portakal

(Turkish - English dictionary) :
1. orange (the fruit). 2. orange tree. rengi 1. orange, the color orange. 2. orange, orange-colored. renkli orange, orange-colored.