Radyasyon


Results for "Radyasyon"

Environmental Glossary

RADYASYON

(Environmental Glossary) :
[ Radiation ] Elektromanyetik dalgalar ya da parçacıklar biçimindeki enerji emisyonu (yayımı) ya da aktarımı.
Meteorological Glossary

RADYASYON

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION) [i]Radyan enerji ile eş anlamlıdır. Elektromanyetik dalgalar aracılığıyla enerjinin bir yerden bir yere veya uzayda taşınması işlemidir. Meteoroloji ve klimatolojide ise, radyan enerji güneş, yerküre veya atmosferden yayılan enerji ile bunlar tarafından radyasyonun emilmesine ilişkin olarak kullanılır. Güneş radyan enerjisinin termal, kimyasal ve optik olmak üzere üç fiziksel etkisi görülür. Güneşten gelen enerjiden yerin etkilenmesi değişik şartlara bağlıdır. Bunlardan belli başlıları: Güneş sabitesi veya çıktı, yerin güneşten olan uzaklığı, ışınların direk gelip gelmemesi yani geliş açısı ve atmosfer tarafından emilen enerji miktarıdır. Radyasyonda en önemli kavram 'siyah cisim'dir ve bu kavram Planck, Wien, Stefan-Boltzman ve Kirchoff Yasalarıyla açıklanmıştır.
Turkish - English dictionary

radyasyon

(Turkish - English dictionary) :
radiation.
Meteorological Glossary

RADYASYON AZALIMI

(Meteorological Glossary) :
(EXTINCTION) [i]Güneş ışınlarının atmosfer içerisinden geçerken, yansıma, kırılma, dağılma veya emilme gibi nedenlerle radyasyon yoğunluğunu kaybetmesi, radyasyon yoğunluğunun azalması.
Meteorological Glossary

RADYASYON BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION PRESSURE) [i]Bir cisim üzerinde, üzerine dik şekilde gelen elektromanyetik radyasyon nedeniyle oluşan basınç. Yeryüzü yakınında yutulan güneş radyasyonu tarafından uygulanan basınç, atmosferik basınca göre çok küçük bir miktar oluşturur. Güneş fiziğinde, radyasyon basıncının güneşten atom yayılmasında önemli bir rol oynadığı belirtilir.