Radyasyon


Results for "Radyasyon"

Meteorological Glossary

RADYASYON DENGESİ

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION BALANCE) [i]Yeryüzü ile atmosferin belli seviyeleri arasında emilen ve yayılan radyasyon arasında sürekli bir fark vardır. Genel olarak denge, yer yüzünde gündüz boyunca pozitif, gece ise negatiftir. Gelen ve giden radyasyon akıları arasında tam bir eşitlik olduğunda radyasyonel denge sağlanmış olur. Enerji dengesi ile eş anlamlı olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

RADYASYON ENVERZİYONU

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION INVERSION) [i]Yeryüzünün radyasyonel olarak soğuması sonucunda yere yakın atmosfer seviyelerindeki sıcaklığın yeryüzü sıcaklığından daha yüksek olması durumu. Radyasyon kaybıyla oluşan enverziyon tabakasının kalınlığı atmosferden aşağıya doğru oluşan kondüksüyon (iletim/dokunma) nedeniyle gecenin ilerlemesiyle birlikte artar.
Meteorological Glossary

RADYASYON GECESİ

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION NIGHT) [i]Bulut ve rüzgarın olmadığı geceler için kullanılan bir terim. Açık ve rüzgarsız bir gecede, yerde ve havadan yere ısı kondüksüyonu ile yüzeye yakın hava tabakalarında belirli bir radyasyonel soğuma oluşur. Bulut yokluğu, aşağıya, yere doğru yönelmiş gayet az dengeleyici radyasyon olmasına neden olur. Rüzgarın yokluğu ise, soğumanın yer yakınında sığ bir tabakada kalmasını ve minimum sıcaklığın yerde değil de yerden birkaç santimetre yukarıda oluşmasını sağlar. Radyasyon gecesinin oluşmasına etki eden diğer faktörlerde, kuru hava, yerin ısıyı az iletmesi ve uzun gecelerdir.
Meteorological Glossary

RADYASYON SİSİ

(Meteorological Glossary) :
(RADIATION FOG) [i]Yeryüzünde radyasyonel soğuma sonucunda yer sıcaklığının hemen üzerindeki havanın sıcaklığından veya başlangıçtaki işba sıcaklığından daha aşağıya düşmesi sonucunda gerçekleşen sis. Sığ yerlerde, yerin üstündeki havaya göre daha fazla nemli olması, havanın açık olması ve yerde hafif rüzgar olması durumunda en kuvvetli radyasyon sisi oluşur. Radyasyon sisi ya geceleyin ya da sabahın erken saatlerinde gerçekleşir. Yer sisi olarak ta bilinir.
Environmental Glossary

RADYASYON TEHLİKESİ

(Environmental Glossary) :
[ Radiation hazard ] Radyoaktif maddelerin yaydıkları parçacıkların ve ışınların yol açtığı tehlike; büyük dozlar hızlı ölüme neden olur, buna karşılık düşük düzeyde radyasyona maruz kalınması, kanser riskinde artışa yol açar.