SOHBET


Results for "SOHBET"

Sociological Dictionary

SOHBET ANALİZİ [İng. Conversation analysis]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal eylemin doğrudan analizidir. Sohbet analizi ile ilgili temel açıklamaların çoğu sosyologlar tarafından özellikle de Sacks, Jefferson ve Scheglof tarafından özellikle de Sacks Jefferson ve Scheglof tarafından geliştirilmiştir. Etnometodolojinin önemli unsurlarından biridir. (Bkz. etnometodolojinin önemli unsurlarından biridir. (Bkz. etnometodoloji) Sohbet analizi amprik çözümlerden gelir. İdealize edilmiş sosyal eylem spekülasyonları yerine analizciler, amprik araştırmalarda sosyal eylemin güncel, özel sosyal faaliyetlerini ve onların ardışık (sequentual) hallerini incelerler. Dikkat gündelik konuşmalar sarfedilir. analiz, "tanımlayıcı açıklamaları" "bağlam sınırlı açıklamaları" ve "etkileşim organizasyonundaki ardışıklık"ı ortaya çıkarır. Sohbetin bütünlüğü analiz için en önemli ilkedir.
Dream Dictionary of Phrase

SOHBET

(Dream Dictionary of Phrase) :
Eş, dost ve akraba ile sohbet etmek sevgiye, hoş geçime ve dayanışmaya; Hastanın ailesiyle sohbet etmesi şerre, aile fertleri dışından biriyle sohbet etmesi iyi olmasına, yabancı biriyle sohbet etmesi ona zarar verecek bir hususa delalet eder. ( Ayrıca BBakınız; Konuşmak.)
Islamic Glossary

SOHBET

(Islamic Glossary) :
Berâberlik. İnsanın derece bakımından kendinin üstünde veya altında yahut akranı ile biraraya gelip, Allahü teâlânın ve Peygamber efendimizin beğendiği, hoşnud olduğu şeylerikonuşması.Kişinin kendinden üstün olanla berâber olmasının hakîkati, o zâta hizmettir. Aşağısındaolanla sohbetin gereği, onun hallerinden bir noksanı gördüğünde onu îkâz edip, kusurundanhaberdâr etmektir. Aynı seviyede olan sohbet arkadaşlarının sohbetlerini n hakîkati,başkalarının, yabancıların yanında birbirlerinin kusurlarını görmezlikten gelmektir. (SeyyidAbdülhakîm Arvâsî)Kalbinde bir katılaşma gördüğünde, sâlihlerle sohbet et, onlarla bulun, yemeği azalt,nefsinin isteklerini yapma ve onu sıkıntılara alıştır. (Ahmed bin Ebü'l-Havârî)Sohbet, dünyâ bağlılıklarını keser ve hakîkî îmân kazandırır. (Sıbgatullah Arvâsî)Eshâb-ı kirâm, Resûlullah'ın daha ilk sohbetinde öyle şeyler kazanmışlardır ki, ümmetarasındaki velîlerin, bunlara en sonda kavuştukları bilinmektedir. Bunun içindir ki, Tâbiîn'in(Eshâb-ı kirâmı görenlerin) en üstünü olan Veysel Karânî, hazret-i Ha mzâ'nın kâtili olanVahşî'nin, Resûlullah'ın bir kerecik sohbetinde bulunmakla yükseldiği mertebeyeyetişememiştir. Çünkü sohbetin fazîleti bütün fazîletlerin ve kemâllerin üstündedir. (İmâm-ıRabbânî)Sohbeti ganîmet bilmelidir. Sohbetin üstünlüğü bütün üstünlüklerin ve kemâllerinüstündedir. (İmâm-ı Rabbânî)Bir kimse âlimlerin sohbetinde bulunur, fakat onlara hürmet etmezse, onlardaki feyz vebereketlerden mahrûm kalır. Onlardaki nûrlar kendisinde aslâ zuhûr etmez, görünmez. (EbûAli Sakafî)İnsanların en kötü ahlâklısı, dostunu, düşmanını ayırmayan ve sohbet ehlinden uzakyaşayandır. (Muhammed bin Gâlib)Nâkıs olanların yâni tasavvufta yetişmemiş olanların sohbeti öldürücü zehirdir. (İmâm-ıRabbânî)Erenlerin sohbeti, ele giresi değilSohbete kavuşanlar, mahrum kalası değilSohbet, kalbi eder pâk ona imrenir eflâkÂdemi ârif eden tâc u hırkası değil.(M. Sıddîk Gümüş)
Turkish - English dictionary

hoşsohbet

(Turkish - English dictionary) :
,-ti (someone) who is good at making conversation/who converses well.
Turkish - English dictionary

sohbet

(Turkish - English dictionary) :
,-ti conversation, chat, talk. etmek to chat, talk.