Sabit


Results for "Sabit"

Dictionary of Economics

SABİT DÖVİZ KURU SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülke parasının diğer ülke paraları karşısında alacağı değerin hürümet tarafından belirlendiği bir sistemdir. Sabit döviz kuru sisteminde ulusal paranın değeri, döviz arz ve talebinden bağımsız olarak sabit tutulmaya çalışılır. En eski sabit döviz kuru sistemi Altan standardıdır. Bretton Woods sistemi adı verilen sabit kur sisteminde her ülke parasının değerini sabit fiyattan dolara bağlamaktadır. Breton Woods sistemi 1943-1973 yılları arasında uygulanmıştır. Diğer bir sabit döviz kuru sistemi, kambiyo denetimi sistemidir. Kambiyo denetimi sisteminde döviz fiyatları hükümet tarafından belirlenir. Sabit döviz kuru sisteminde dış açıkların büyümesi ve süreklilik göstermesi durumunda da devalüasyona başvurulur. 1973 yılında Bretton Woods sisteminin çökmesi nedeni ile birçok ülke serbest dalgalanan kur sistemi uygulamalarına yönelmiştir.
Turkish - Kurdish Dictionary

sabit fikir

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
romana pêdandî.
Dictionary of Economics

SABİT FİYATLARLA MİLLİ GELİR

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir yılda cari fiyatlarla hesaplanan milli gelirden sabit fiyatlarla milli gelir rakamına ulaşabilmek içn söz konusu yılda para değerinde ortaya çıkan dalgalanmaların etkisini ortaya kaldırmak gerekir. Bunun için önce fiyatlardaki genel değişikliğin miktarı fiyat endeksleri yoluyla belirlenir. Daha sonra cari fiyatlarla ifade edilen milli gelir sabit fiyatlarla milli gelire çevrilir.
Environmental Glossary

SABİT GAZ

(Environmental Glossary) :
[ İntert gas ] Özellikle petrol tankerlerinde boş yerleri doldurmak için kullanılan, olağan koşullarda başka maddelerle tepkime ilişkisi içine girmeyen buhar
Welder Dictionary TR - Eng

sabit gerilim kaynak güç ünitesi

(Welder Dictionary TR - Eng) :
constant voltage welding power source