SİS


Results for "SİS"

Meteorological Glossary

SİS

(Meteorological Glossary) :
(FOG) [i]Atmosferik su buharının çok küçük su damlaları şeklinde yoğunlaşarak, yerde yatay görüşü engelleyen (yatay görüş 1000 metrenin altında olacak.) bulut oluşturması. Çok nadir olarak, buz kristallerinin yerde veya yere yakın seviyelerde oluşması sonucu görüşün kısıtlanması. Yüksek nem miktarı ve uygun sıcaklığa sahip olan hava parsellerinden sis oluşumu için değişik seçenekler vardır. Endüstri alanlarında görülen duman ve toz partiküllerinden oluşan devamlı sislerin içerisinde de su buharı ve su damlacıkları vardır. Sis tipleri şu şekilde sınıflandırılır: Hava Kütlesi Sisi: Bu sisin oluşumundaki temel neden havanın işba noktasına kadar soğumasıdır. Kendi içinde de üç ayrı tipe ayrılır. a) Adveksiyon sisi: Sıcak havanın soğuk su ve kara yüzeyleri üzerinden geçmesi sonucu oluşan deniz veya kara tipi sisler. b) Radyasyon sisi: Açık ve sakin gecelerde, yerin radyasyon kaybıyla aşırı soğuması nedeniyle yere yakın nemli hava parselinin yoğunlaşması sonucu oluşan sis. c) Eğim tırmanma (yamaç) sisi: Dağ yamaçlarından yukarıya doğru tırmanarak yükselen hava parselinin adyabatik soğuma sonucunda yoğunlaşmasıyla oluşan sis. Cephesel Sis: Yağış halinde yere düşmekte olan yağmur damlacıklarının buharlaşması, yoğunlaşmayla bitecek seviyede işba noktasına kadar yaklaşması sonucunda oluşan sis. Örneğin, cepheyle beraber görülen konveksiyon, dikey yükselmeye ve adyabatik soğumaya neden olur. Cephesel sislerde; cephe öncesi, cephe geçişi ve cephe sonrası sisleri olmak üzere üçe ayrılır.
Dream Dictionary of Phrase

SİS

(Dream Dictionary of Phrase) :
Din ve dünya işlerindeki karışıklığa, İzerine sis çökmesi ilahi azabı gerektirecek kötülükleri işliyor olmaya; Sis, tüm insanları içine alan fitneye ve karışıklığa delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Duman.)
Dream Dictionary of Phrase

ŞİŞ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Vücutta görülen kabarıklık mal ve dünyalıkta artışa, üzüntüden sonra ferahlamaya yahut gurur ve kibire düşmeye; Çorap,kazak vb örmekte kullanılan şiş murada ermeye, varlık ve dirliğe; Şişkebap görmek zahmetle birlikte ulaşılan mal ve mertebeye; gizli şeyylerin açığa çıkmasına delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; İğ, İğne, Kebap.)
English - Turkish Dictionary

sis

(English - Turkish Dictionary) :
i., k. dili kızkardeş.
Turkish - English dictionary

sis

(Turkish - English dictionary) :
fog; mist; haze. basmak for the fog to come in. bombası smoke bomb. çanağı smoke pot; smudge pot. düdüğü foghorn. lambası fog light, fog lamp. perdesi smoke screen.