TİLKİ


Results for "TİLKİ"

Plants Glossary

böğürtlen (tilkiüzümü)

(Plants Glossary) :
Gülgillerden bahçe çitlerinde, yol kenarlarında kendiliğinden yetişen, dikenli bir çalıdır. Yemişi ahududuya benzer, fakat ondan küçüktür. Önceleri kırmızı iken sonraları kararır. Yaprakları; çiçekleri açmadan toplanıp, kurutulur. Birçok türü vardır.Faydası : İdrar söktürür. Ayaklardaki şişlikleri indirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Gözlerdeki zafiyeti giderir. Mesane taşlarının düşmesine yardımcı olur. Ağız, dil, diş eti ve bademcik iltihaplarını giderir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Haricen kullanıldığı takdirde ağrıları dindirir, yanıkları iyileştirir. Kökü kaynatılıp, suyu içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür.
Plants Glossary

tilkiüzümü (paris incompleta)

(Plants Glossary) :
Zambakgiller familyasından; nemli ortamlarda yetişen, 20 - 50 cm boyunda, çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları pürtüksüz, tam, koyu yeşil renkli ve saplıdır. Ezilince fena bir koku çıkarır. Lezzeti acıdır. Çiçekleri küçük, beyaz veya sarımsı renklidir. Meyveleri, leblebi büyüklüğünde, sarıda kırmızıya ve siyaha kadar değişen renktedir. Zehirlidir. Kullanılan kısımları kurutulmuş yapraklarıdır.Faydası : Uyku verir. Sinirleri teskin eder. Fazlası zehirler. Haricen kullanılır. Ağrıları dindirir.
Turkish - English dictionary

tilki

(Turkish - English dictionary) :
1. zool. fox. 2. fox, cunning person, crafty person; slyboots. nin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır. proverb A person always seems to return eventually to a place that he´s once known well. gibi foxy, crafty, cunning, sly, wily.
Turkish - English dictionary

tilkileşmek

(Turkish - English dictionary) :
to get foxy, get crafty.
Turkish - English dictionary

tilkilik

(Turkish - English dictionary) :
foxiness, craftiness, cunning, slyness, wiliness.