TABAK


"TABAK" Kelimesi için arama sonuçları

Meteoroloji Sözlüğü

SINIR TABAKASI

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(BOUNDARY LAYER) [i]Atmosferin yeryüzü şekillerinden etkilenen alt sürtünmeli seviyesi ile yeryüzü şekillerinin hiç etkin olmadığı üst sürtünmesiz seviye arasındaki sınır.
Meteoroloji Sözlüğü

SÜRTÜNME TABAKASI

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(FRICTION LAYER) [i]Yeryüzüne bitişik ince atmosfer tabakası. Yerden itibaren 500-1000 m. arasındaki yükseklikte, yer sürtünmesi rüzgar hızını belirgin bir şekilde azaltır. Bu seviyenin yukarısında rüzgarlar izobarlara paralel olarak esmeye başlar. Bu tabak içinde rüzgarın dağılımı, dikey sıcaklık gradyanı ve yeryüzü şekilleri tarafından belirlenir. Bu tabaka aynı zamanda "yer sınır tabakası" veya "sınır tabakası" (Surface Boundary Layer-Boundary Layer) olarak ta bilinir.
Meteoroloji Sözlüğü

TABAKA AKIM

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(LAMINAR FLOW) [i]Gaz veya sıvı moleküllerinin bitişik, komşu tabakalara karışmadan bir hat üzerindeki hareketi. Bu harekette bir parçacık kendisinden önceki parçacıkların kat ettiği yolu takip eder.
Meteoroloji Sözlüğü

TABAKA BULUTLAR

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(LAYER CLOUDS) [i]'Sıralar halinde bulutlar' olarak da isimlendirilen bu bulut tiplerinde dikey yukarı gelişmeler gözlenmez. Cirrus, cirrocumulus, cirrostratus, altocumulus, altostratus, nimbostratus, stratus ve stratocumulus tipi bulutlar tabaka bulutlar grubu içerisinde yer alır.
Meteoroloji Sözlüğü

TABAKALI KURUDUMAN

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(LAYERED HAZE) [i]Kararlı yapıdaki bir atmosfer içerisinde, yükseltileri birbirinden farklı ve farklı yerlerde bulunan birçok kirleticinin ürettiği kuru dumanın birbirinden ayrı hatlar halinde, birbirlerine karışmadan tabaka şeklinde atmosfer içerisinde uzanması durumunda oluşan kuru dumana verilen isim.