TABAK


Results for "TABAK"

Environmental Glossary

OZON TABAKASI

(Environmental Glossary) :
[ Ozone layer ] Zararlı morötesi radyasyonu süzen, ozon içeren üst atmosfer katmanı. CFC türünden kimyasal maddelerin atmosfere bırakılması sonucunda ozon tabakasının zayıfladığı, bunun ise cilt kanserinde artışa yol açacağı hesaplanmaktadır.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİN TABAKALARA AYRILMASI

(Meteorological Glossary) :
(STRATIFICATION OF THE ATMOSPHERE) [i]Atmosfer içerisinde yükseldikçe değişen özellikleri dikkate almak koşuluyla, hemen hemen birbirine benzer özelliklere göre atmosferin yatay olarak uzanan tabakalara ayrılmasıdır. Eğer, tabakalar sağlıklı bir şekilde ayrıldıysa bir tabakadan diğerine geçildiğinde o tabakayı temsil eden, tanımlayan özelliklerin değiştiği görülür. Atmosferin tabakalara ayrılmasında daha çok basınç, sıcaklık, nem, bulut taban ve tavan yüksekliği ile rüzgar hızının dikey değişimi referans olarak alınır.
Meteorological Glossary

BUZ TABAKASI

(Meteorological Glossary) :
(ICE SHEET) [i]Antarktika ve Grönland'da kara üzerinde oluşan, dış yüzeyi aşağı yukarı düz bir şekle sahip olan, geniş alanları kapsayan, kubbemsi buz tabakaları.
Meteorological Glossary

D TABAKASI

(Meteorological Glossary) :
(D-LAYER) [i]İyonosferin yaklaşık 65 ile 80. km.leri arasında yer alan, çok alçak radyo dalgalarını yansıtan diğer radyo dalgalarını da yutan iyonize atmosfer tabakası.
Meteorological Glossary

DON TABAKA

(Meteorological Glossary) :
(PERMAFROST) [i]Sürekli olarak donmuş halde bulunan toprak. Bu tür topraklarla kaplı alanlarda yazın sıcak havası bile torağın donmuş halden kurtulması için gereken 0 °C'nin üzerine çıkmaz. Toprağın sürekli olarak donmuş halde kalabilmesi için yıllık ortalama sıcaklığın -5 °C ve daha aşağı değerlerde olması gerekir. Binlerce yıl boyunca don tabakada herhangi bir çözülme görmek mümkün değildir.