TOZ


Results for "TOZ"

Meteorological Glossary

TOZ ÇANAĞI

(Meteorological Glossary) :
(DUST BOWL) [i]1930'ların Büyük Kuraklığından aşırı şekilde etkilenen, Teksas, Oklahoma, Kansas, Kolarado ve New Meksiko'nun yüksek platoları için verilen bir isim.
Meteorological Glossary

TOZ FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(DUST STORM) [i]Geniş bir alanı kaplayan, kuvvetli bir rüzgar ve toz dolu havayla tanımlanan kötü hava durumu. Toz fırtınası sırasında görüş 1 km.nin altındadır. Uzaktan toz duvarı şeklinde görülür. Oluşması için gerekli olan meteorolojik şartlar ise; parçacıkları için kuru bir ortam, kuvvetli veya hamleli rüzgar, ve kuvvetli bir sıcaklık lapse-rate'i. Böyle bir toz bulutunun arkasından oluşan yağış genellikle tozun kaldırıldığı yerin toprak rengine uygun çamur şeklinde olacaktır. METAR ve rasatlarda 'DS' olarak rapor edilir.
Turkish - Kurdish Dictionary

toz haline getirmek

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
gelifandin.
Meteorological Glossary

TOZ HORTUMU/KÜÇÜK KASIRGA

(Meteorological Glossary) :
(LANDSPOUT) [i]Kasırga boyutundaki dönüş ve etkiye henüz ulaşamamış olan küçük, zayıf fırtına. Küçük boyuttaki bu kasırgalar, süper hücreli fırtınalardan daha zayıftır, bulut duvarı oluşturmaz ve mezo ölçekli fırtınalar içinde sayılmaz. Genellikle Cb bulutları ve tepe yapabilen cumulus bulutlarıyla beraber görülür. Karalar üzerinde oluşması durumunda yerden kaldırdığı toz ve toprakla beraber yerden yukarıya doğru uzanan, koniye benzer bir toz hortumu oluşturur.
Turkish - German Dictionary

toz koparmak

(Turkish - German Dictionary) :
Staub aufwirbeln.