TOZ


Results for "TOZ"

Meteorological Glossary

TOZ ÇANAĞI

(Meteorological Glossary) :
(DUST BOWL) [i]1930'ların Büyük Kuraklığından aşırı şekilde etkilenen, Teksas, Oklahoma, Kansas, Kolarado ve New Meksiko'nun yüksek platoları için verilen bir isim.
Meteorological Glossary

TOZ FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(DUST STORM) [i]Geniş bir alanı kaplayan, kuvvetli bir rüzgar ve toz dolu havayla tanımlanan kötü hava durumu. Toz fırtınası sırasında görüş 1 km.nin altındadır. Uzaktan toz duvarı şeklinde görülür. Oluşması için gerekli olan meteorolojik şartlar ise; parçacıkları için kuru bir ortam, kuvvetli veya hamleli rüzgar, ve kuvvetli bir sıcaklık lapse-rate'i. Böyle bir toz bulutunun arkasından oluşan yağış genellikle tozun kaldırıldığı yerin toprak rengine uygun çamur şeklinde olacaktır. METAR ve rasatlarda 'DS' olarak rapor edilir.
Meteorological Glossary

TOZ HORTUMU/KÜÇÜK KASIRGA

(Meteorological Glossary) :
(LANDSPOUT) [i]Kasırga boyutundaki dönüş ve etkiye henüz ulaşamamış olan küçük, zayıf fırtına. Küçük boyuttaki bu kasırgalar, süper hücreli fırtınalardan daha zayıftır, bulut duvarı oluşturmaz ve mezo ölçekli fırtınalar içinde sayılmaz. Genellikle Cb bulutları ve tepe yapabilen cumulus bulutlarıyla beraber görülür. Karalar üzerinde oluşması durumunda yerden kaldırdığı toz ve toprakla beraber yerden yukarıya doğru uzanan, koniye benzer bir toz hortumu oluşturur.
Meteorological Glossary

TOZ SAYACI

(Meteorological Glossary) :
(DUST COUNTER) [i]Belli bir hacimde bulunan toz parçacıklarını saymada kullanılan bir alet. Toz parçacıkları bulut içinde yoğunlaşmayı sağladığı için bu alete 'parçacık sayacı' adı da verilir.
Meteorological Glossary

TOZ-KUM FIRTINASI

(Meteorological Glossary) :
(HABOOB) [i]Arapça 'habb', 'esmek' kelimesinden türemiş ve Sudanlılar tarafından kullanılan bu terim, Mayıs ve Eylül ayları arasındaki kurak dönemde, Arap ve Mısır çölleri ile Hindistan'ın yüksek platolarında, toz ve kum parçacıklarının kuvvetli rüzgar tarafından havaya taşınmasıyla oluşan yoğun kum ve toz fırtınasını tanımlamak için kullanılır. Toz ve kum fırtınası daha çok, ısınmanın ve konvektif faaliyetin fazla olduğu öğle saatleri ve sonrasında gözlenir, kum veya toz yerden 1500 - 2000 metreye kadar yükselir, yaklaşık 2 saat kadar sürer, elektrik direklerinin yıkılmasına ve çatıların uçmasına neden olur.