TÛBÂ


Results for "TÛBÂ"

Medicine and Hematology Glossary

tubal abortion

(Medicine and Hematology Glossary) :
tubal abortus
Meteorological Glossary

TUBA

(Meteorological Glossary) :
(TUBA) [i]Latince'de "boru" veya "boru şeklinde" anlamına gelen tamamlayıcı bir bulut özelliği. Bulut tabanından çıkıntı yapan bulut sütunu veya tersine dönük bulut konisi için bu terim kullanılır. Cb bulutlarıyla veya az da olsa kümülüs bulutlarıyla beraber görülür. Çoğunlukla "baca şekilli bulut" olarak bilinir.
Islamic Glossary

MEKTÛBÂT

(Islamic Glossary) :
Din büyüklerinin yakınlarına ve sevdiklerine gönderdiği, nasihat mektublarından meydanagelen kitap.Muhammed Ma'sûm-i Fârûkî hazretleri Mektûbât kitâbında buyuruyor ki: "Bu kısa ömrde,en mühim işleri yapınız. Geceleri ibâdet yapmağı ve seher vakitlerinde ağlamağı büyük nîmetbiliniz. Karanlık geceleri, Allahü teâlâyı hatırlamak ile aydınlatınız. T icârette doğru ve güvenilirolunuz. Fâizden, dîne uygun olmayan alış verişlerden sakınınız."Gel kardeşim dinle benden hoş sözüSöylüyorum sana, esrârı özü.Ahmed-i Serhendî bunu şerh eylediGör de Mektûbât'ı bak neyledi.İlm-i nâfi cümle MektûbâttadırHer ne varsa mahzende hepsi andadır.O kitabdır seâdet hazînesi,Onda tevhîd madde mânâ bilgisi.(M. Sıddîk Gümüş)
Islamic Glossary

Mektûbât-ı Rabbânî

(Islamic Glossary) :
Büyük âlim ve velî İmâm-ı Rabbânî Ahmed Fârûkî hazretlerinin îmân, îtikâd ve tasavvufbilgilerini öğreten mektublarından meydana gelen pek kıymetli kitab.Allahü teâlânın kitabından ve Resûlullah'ın hadîslerinden sonra İslâm kitablarının en üstünü,en fâidelisi, Mektûbât(-ı Rabbânî)dır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

TÛBÂ

(Islamic Glossary) :
Kökleri yukarıda, dal ve budakları aşağıya doğru sarkan cennet ağacı.Tûbâ bir ağaçtır. Allah onu kudret eliyle dikmiştir. Cennet ehlinin elbiseleri ondandikilir ve dalları Cennet surlarından taşar. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)Salınır Tûbâ dalları,Kur'ân okur hem dilleri,Cennet bağının gülleri,Kokar, Allah deyû deyû.(Yûnus Emre)