Urban


Results for "Urban"

Sociological Dictionary

ŞEHİRLEŞME [İng. Urbanization]:

(Sociological Dictionary) :
Sanayileşme ile birlikte düşünülmekte, onun ikiz kavramı olarak kabul edilmektedir.Bir bölgede veya ülkede, belirli bir nüfus miktarına göre, şehir sayılan yerleşme yerlerinin sayıca artması şeklinde düşünülmektedir. (Genel Ekonomi Ansiklopedisi, C.2, 1988)Şehirleme ile birlikte, nüfusun meslekdeki mevkiînde, iktisadî faaliyet kollarında değişmeler görülmektedir. meslekdeki mevkiî bakımından nüfus (üçretliler, işverenler, kendi hesabına çalışanlar ve yardımcı aile efradı) içinde tarım faaliyetlerine ve kırsal alana has yardımcı aile efradı oranı düşmekte, diğer gruplarda ve bilhassa ücretliler grubunda dikkati çeken bir artış görülmektedir.Üç sektör ayırımı bakımından, sanayi ve hizmetler sektörleri daha yoğun bir istihdam yaratmaktadır. Tarım dışı ekonomik faal nüfus artmaktadır. İşbölümü ve ihtisaslama ağırlık kazanmaktadır.Şehirleşmenin bir göstergesi de nüfus artış hızındaki nisbî düşüncedir. Kır nitelikli nüfusa göre şehir nitelikli nüfusda nüfus artış hızı daha düşüktür. Türkiye de şehirli nufus oranı % 57'ye çıkmıştır. Şehirleme ile birlikte aile yapıları daralmakta, çekirdek aile (Bkz. Çekirdek Aile) oranı yokselmektedir. Hanehalkı sayısı ve bağımlılık oranı düşmektedir.Ancak, çevre sorunlarında alt yapı yetersizliğinde konut açığından gecekondulaşmada insanın yalnızlaması ve rehbersizleşmesinde, anomik eğilimlerde, sapa davranışlarda, maddeci, faydacı ve fertçi normlarda artı görülebilmektedir. Organik daanıma ve şekilci ilişkiler fertler üzerinde olumsuz tesirler yapmaktadır. Sanayi toplumlarında görüldüğü ve hissedildiği şekilde olmasa da büyük şehirlerden kaçış süreci ülkemizde de vardır.Şehir ölçeğinde bazı değişmeler görülmekte, 10.000 kıstasının yerini 20.000 almaktadır. Şehre göç olgusu 500.000 ve üstündeki nüfusa sahip şehirlerde yoğunlaşmakta, Bursa, Kocaeli Dekirdağ, Manisa, aydın, Antalya, Konya, Adana, Ş. Urfa, Gaziantep, Diyarbakır ve Eskişehir gibi iller çekim merkezi haline gelmektedir. (Kocaman, T., Özaltın İ., 1986, Türkiye Sosyal Göstergeler, 1990, Erkal, M. E., 1993, Yavuz, F., Keleş R., Geray, C., 1973)
Medicine and Hematology Glossary

disturbance

(Medicine and Hematology Glossary) :
bozukluk
Dream Dictionary of Phrase

AKİKA KURBANI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Oğlan yahut kız çocuğu olmaya delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

KURBAN

(Dream Dictionary of Phrase) :
Rüya yorumcusu için tabirinde hata yapmaya; diğer kimseler için adağını yerine getirmeye, rızka, hastalık ve şiddetten kurtulmaya; kişiyi Allah'a -c.c.- yaklaştıran amellere, Kurban, mal taksimiyle ilgili bir memuriyete girmeye; bütün gam ve kederlerden kurtulmaya, müjdeye, sevinç ve berekete; hamile kadın için erkek çocuğa, Kişinin kendini kurban etmesi borçtan kurtulmaya, zenginliğe yahut içinde bulunduğu her türlü olumsuzluktan kurtulmaya, Kurban hacca gitmeye, kurktuğu şeyden güvende olmaya, ilahiyardım ve zafere, Kurban eti dağıtmak üzüntü ve kederin gitmesine, izzet ve şerefe nail olmaya, Kurban bazen çetinlik ve şiddete, düşmanlık ve münakaşaya, avdan gelecek kazanç ve rızka, Kurban eti çalmak Allah Teala'ya iftirada bulunmaya delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Boğazlamak.)
Dream Dictionary of Phrase

KURBAN BAYRAMI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Helak olmaktan kurtulmaya, geçmiş bir sevinci yeniden yaşamaya, borçtan ve hapisten kurtulmaya delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Bayram.)