Y


Results for "Y"

Meteorological Glossary

ZAYIFLAMA

(Meteorological Glossary) :
(WEAKINING) [i]Herhangi bir antisiklonun yani yüksek basınç merkezinin merkez değerinin düşmesi, diğer bir deyişle merkezin kuvvetini, etkisini kaybetmesi durumunda kullanılan terim. Yüksek basınç merkezleri için "kuvvetlenme" ve "zayıflama" terimleri kullanılırken, alçak basınç merkezleri için "derinleşme" ve "dolma" terimleri kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

ZODYAK

(Meteorological Glossary) :
(ZODIAC) [i]Dünyanın güneş etrafında dönüşü nedeniyle, güneşin birbiri ardı sıra girdiği gibi sanılan takımyıldızlar yani burçlar serisine Zodyak takımyıldızı/burcu denir. Zodyak takımyıldızlarının aylara göre isimleri şöyle sıralanmaktadır: MartAriesKoçNisanTaurusBoğaMayısGeminiİkizlerHaziranCancerYengeçTemmuzLeoAslanAğustosVirgoBaşakEylülLibraTeraziEkimScorpioAkrepKasımSagittariosYayAralıkCapricornusOğlakOcakAquariusKovaŞubatPiscesBalıkEkvator civarı, gerileme nedeniyle, Zodyak takımyıldızlarına göre klasik çağlardan bu yana oldukça değişmiştir. Güneş halen Koç burcuna Nisan sonlarına doğru girer ve diğer Zodyak takımyıldızlarına da aynı gecikmeyle ulaşır. Güneşin, İlkbahar gündönümü olan 21 Martta ekvatoru kat ettiği noktaya yine de Koç Burcunun ilk noktası denmektedir.
Meteorological Glossary

ZODYAK BANT

(Meteorological Glossary) :
(ZODIAC BAND) [i]Sabah ve akşam Zodyak ışıklarının tepelerini birleştiren, birkaç derece genişlikte, oldukça zayıf aydınlık kuşağa verilen isim.
Meteorological Glossary

ZODYAK IŞIĞI

(Meteorological Glossary) :
(ZODIAC LIGHT) [i]Akşam alacakaranlığından sonra batı ufkundan, sabah alacakaranlığından önce doğu ufkundan Zodyak boyunca uzanan zayıf, beyaz ışıklı bir koni. Zodyak ışığı, büyük dairede (güneşin dünya etrafında oluşturduğu daire) uzanan parçacıklardan oluşan buluttan güneş ışınlarının dağılmasıyla oluşur.
Meteorological Glossary

ZONAL AKIŞ/SİRKÜLASYON

(Meteorological Glossary) :
(ZONAL FLOW/CIRCULATION) [i]Havanın enlemler boyunca batı yönünden doğu yönüne doğru olan normal hareketi, akışı. Boylamsal akışın tersi olan akış. Eğer tersi bir akış, doğudan batıya doğru bir akış olursa buna da negatif zonal akış denir.