Y


Results for "Y"

Meteorological Glossary

YER ENERJİ BÜTÇESİ

(Meteorological Glossary) :
(SURFACE ENERGY BUDGET) [i]Radyasyonel, gizil, hissedilir ve yer ısı akısını da içerecek şekilde yerkürenin sahip olduğu enerji miktarı.
Meteorological Glossary

YER ENVERZİYONU

(Meteorological Glossary) :
(SURFACE INVERSION) [i]Yeryüzünden başlayıp yukarıya doğru atmosferik bir tabaka boyunca uzanan sıcaklık enverziyonu. Yer enverziyonu genellikle radyasyonel soğuma ile gerçekleşmesine rağmen zaman zaman sıcak havanın kendisinden daha soğuk bir yüzey üzerinde hareket etmesi sonucunda da oluşabilir. Bu durumda, yer ve yere yakın seviyelerdeki sıcaklık üst seviyelerdeki sıcaklıktan daha düşük olacaktır.
Meteorological Glossary

YER HAVA KARTI

(Meteorological Glossary) :
(SURFACE WEATHER CHART) [i]Yer rasatlarının analiz edildiği sinoptik harita. Yer kartı, deniz seviyesine indirgenmiş basınçların dağılımını, dolayısıyla yüksek basınç, alçak basınç, sırt ve trofların durumlarını ve hava kütleleri ile onlara bağlı cephelerin yerlerini belirtir. Aynı zamanda analiz edilen sinoptik rasatlardaki sembollerden o andaki havanın durumunu da görmek mümkündür. Sinoptik kartta verilen bilgilerden sadece basınç değeri deniz seviyesine indirgenmiştir, diğer değerler aktüel yani o istasyona özgü değerlerdir.
Meteorological Glossary

YER ISI AKISI

(Meteorological Glossary) :
(GROUND HEAT FLUX) [i]Yer enerji potansiyelinin, bütçesinin bir birleşeni. Yerden yeryüzüne ısı akımını anlatan terim.
Meteorological Glossary

YER RADYASYONU

(Meteorological Glossary) :
(TERRESTRIAL RADIATION) [i]Yerküre ve onun atmosferi tarafından yayılan enerji. Direk güneş ışınlarıyla gelen kısa dalga radyasyon yer ve onu saran atmosfer tarafından emildikten sonra tekrardan uzun dalga radyasyon olarak geri yayılmaktadır. Yer ve atmosferin yaydığı uzun dalga radyasyon yer radyasyonu olarak isimlendirilmektedir. Güneşten gelen radyasyonun çoğunluğu atmosfer içerisinde bulunan su buharı tarafından emilmekte ve emilen bu radyasyonun ancak yüzde onu doğrudan geri uzaya dönmektedir.