YATIRIM


Results for "YATIRIM"

Dictionary of Economics

TERS YATIRIM

(Dictionary of Economics) :
Hesap yılı içinde gerçekleşen toplam yatırımın, mevcut sermayenin eskime ve aşınmasını karşılayamaması. Yani toplam yatırımlardanet bir artış yerine net bir azalış söz konusudur.
Dictionary of Economics

ULUSLARARASI YATIRIM BANKASI (IIB)

(Dictionary of Economics) :
COMECONun yan kuruluºlarindan olan ve 1971 yilnda faaliyete geçen yatırım bankası. Bankanın amacı üye ülkelerin ortaklaşa olarak gerçekleştirdikleri yatırım projelerine kredi sağlamaktır. COMECONun Batı Avrupa ülkeleriyle olan ilişkilerinde bankanın önemli bir yeri vardır. 1974ten sonra bazı gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve teknik yardım programlarını finanse etmiştir.
Dictionary of Economics

UYARILMIŞ YATIRIMLAR

(Dictionary of Economics) :
Toplam yatırımların milli gelir düzeyindeki değişmelere bağlı olarak ortaya çıkan kısmı. Tam kapasite ile çalışan bir ekonomide tüketim malları talebinin artması, bu artan talebi karşılamak için yeni kapasitelerin çıkartılmasını gerekli kılacaktır. Otonom yatırım harcamalarındaki bir artış bile, oluşturduğu tüketim malları talebi dolayısıyla, yatırım malları talebini de yükseltecektir. O halde uyarılmış yatırımları meytana getiren, tüketim harcamalarında bir dönemden öteki döneme meydana gelen değişmişlerdir.
Dictionary of Economics

YATIRIM

(Dictionary of Economics) :
Belli bir dönem içinde, ekonomideki üretim araçları mevcuduna yapılan eklemeler ve bu eklemeleri mümkün kılan harcamalar. 1930lardan önce, yatırımların cari faiz oranından önemli ölçüde etkilendiği, faiz oranı düştükçe yatırım oranının yükselmesi gerektiği düşünülürdü. Daha sonra yapılan araştırmalar özel yatırımların faiz oranlarından çok, işadamlarının gelecekteki talep ve kar bekleyişlerine, üretim yöntemlerindeki teknik değişmelere ve emekle sermayenin göreli maliyetleriyle ilgili bekleyişlere duyarlı olduğunu göstermiştir. Yatırım ekonominin üretim kapasitesini büyüttüğünden, iktisadi büyüme ona bağlıdır. Büyümenin düzgün olabilmesi için belli bir dönemde tasarrufçuların yapmak istediği tasarruf miktarı ile yatırımcıların yapmak istediği yatırım miktarının aynı olması gerekir. Amaçlanan tasarruf amaçlanan yatırımı aşarsa sonuç işsizlik olabilir, yatırımların tasarrufları aşması durumunda ise enflasyon ortaya çıkabilir. Ekonomide yatırım harcamalar üç grupta toplanabilir: 1. Alet makine ve teçhizat gibi sermaye malları, 2. Bina, yol, köprü, baraj gibi inşaatlar, 3. Firmaların depolarında bulundurdukları hammadde, yarımamul ve mamul mallara yapılan harcamalar.
Dictionary of Economics

YATIRIM BANKACILIĞI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. İş Bankaları)