YATIRIM


Results for "YATIRIM"

Dictionary of Economics

YATIRIM ÇARPANI

(Dictionary of Economics) :
Yatırlardaki artışın milli gelir seviyesinde oluşturduğu değişimi gösteren oran. Yatırım harcamalardan meydana gelen bir artış, ilk andan itibaren etrafına derece derece yapılan bir harcama ve gelir akımı oluşturur. Önce, yatırım artışı kadar bir gelir artışı meydana gelir. Çünkü, yatırımlarda bir artış meydana gelemesi demek, artan yatırımları gerçekleştirecek mal ve hizmetlerin satın alınması demektir. Bu mal ve hizmetler satanların gelirleri de yatırım harcamalarındaki artış kadar yükselecektir. İlk dönemde gelir elde edenler, o toplum için belirli tasarruf ve tüketim fonksiyonlarına göre, bu gelirin belli bir kısmını harcayıp, geri kalanını tasarruf edeceklerdir. Yapılan harcamalar, ikinci dönemde mal ve hizmetlerini satanların gelirlerini oluşturacaktır. Onlar da, yine aynı tasarruf ve tüketim fonksiyonlarına tabi olarak, belirli oranda tasarruf edip geri kalanını harcayacaklardır. Böylece her aşamada, bir önceki aşamanın harcamaları gelir olarak ellerine geçmiş olanlar, bu miktardan belirli oranda tasarruf edip, belirli oranda tüketim harcamaları yapacaklardır. Sonuçta yatırımlarda meydana gelen bir artış kendisinden daha fazla gelir artışına neden olacaktır.
Dictionary of Economics

YATIRIM FONKSİYONU

(Dictionary of Economics) :
Yatırım kararlarını belirleyen endojen (içsel) ve eksojen (dışsal) faktörlerle, yatırım hacmi arasınadki ilişki. Yatırım, milli gelir düzeyi, faiz oranları, sermaye miktarı ve stokları vb. faktörler etkiler.
Dictionary of Economics

YATIRIM/HASILA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Bir ekonomide belirli bir dönemde yapılan safi yatırımın, aynı dönemde safi milli gelirde meydana gelen artışa oranıdır. Yatırım hasıla oranı, hedef olarak alınan gelir büyüme oranını gerçekleştirmek için gerekli safi yatırım düzeyinin belirlenmesi için kullanılır.
Dictionary of Economics

YATIRIM İNDİRİMİ

(Dictionary of Economics) :
Yatırımları özendirmek ve uygulanan ekonomik politikalar doğrultusunda seçilmiş alanlara yönelmek amacıyla, ekonomik kuruluşlara, belirli yatırım harcamalarının belli bir oranını vergi matrahına indirme olanağı sağlayan teşvik yöntemi.Türkiyede yatırım indirimi vergi sistemine 1963te girdi.b Gelir ve Kurumlar Vergisi yükümlülülerinin belirli koşullarda yararlandığı bu indirim 1980lerde daha da geniºletildi. Bu teşvikten yararlanacak yatırımlarda genel teşvik tablosunda yer alması, üretimi genişletip verimliliği ve kaliteyi yükseltmeye, ihracatı geniştirmeye, bilimsel ve teknik araştırmaları geliştirmeye, yabancı turist gelişini artırmaya yönelik olması gibi koşullar aranır.
Dictionary of Economics

TARIMSAL YATIRIM

(Dictionary of Economics) :
Özel sektör ve kamu sektörünün tarımsal sermaye stokuna yaptığı net ilavelerdir.