YATIRIM


Risultati per "YATIRIM"

Dizionario di Economia

YATIRIM

(Dizionario di Economia) :
Belli bir dönem içinde, ekonomideki üretim araçları mevcuduna yapılan eklemeler ve bu eklemeleri mümkün kılan harcamalar. 1930lardan önce, yatırımların cari faiz oranından önemli ölçüde etkilendiği, faiz oranı düştükçe yatırım oranının yükselmesi gerektiği düşünülürdü. Daha sonra yapılan araştırmalar özel yatırımların faiz oranlarından çok, işadamlarının gelecekteki talep ve kar bekleyişlerine, üretim yöntemlerindeki teknik değişmelere ve emekle sermayenin göreli maliyetleriyle ilgili bekleyişlere duyarlı olduğunu göstermiştir. Yatırım ekonominin üretim kapasitesini büyüttüğünden, iktisadi büyüme ona bağlıdır. Büyümenin düzgün olabilmesi için belli bir dönemde tasarrufçuların yapmak istediği tasarruf miktarı ile yatırımcıların yapmak istediği yatırım miktarının aynı olması gerekir. Amaçlanan tasarruf amaçlanan yatırımı aşarsa sonuç işsizlik olabilir, yatırımların tasarrufları aşması durumunda ise enflasyon ortaya çıkabilir. Ekonomide yatırım harcamalar üç grupta toplanabilir: 1. Alet makine ve teçhizat gibi sermaye malları, 2. Bina, yol, köprü, baraj gibi inşaatlar, 3. Firmaların depolarında bulundurdukları hammadde, yarımamul ve mamul mallara yapılan harcamalar.
Dizionario di Economia

YATIRIM BANKACILIĞI

(Dizionario di Economia) :
(Bk. İş Bankaları)
Dizionario di Economia

YATIRIM ÇARPANI

(Dizionario di Economia) :
Yatırlardaki artışın milli gelir seviyesinde oluşturduğu değişimi gösteren oran. Yatırım harcamalardan meydana gelen bir artış, ilk andan itibaren etrafına derece derece yapılan bir harcama ve gelir akımı oluşturur. Önce, yatırım artışı kadar bir gelir artışı meydana gelir. Çünkü, yatırımlarda bir artış meydana gelemesi demek, artan yatırımları gerçekleştirecek mal ve hizmetlerin satın alınması demektir. Bu mal ve hizmetler satanların gelirleri de yatırım harcamalarındaki artış kadar yükselecektir. İlk dönemde gelir elde edenler, o toplum için belirli tasarruf ve tüketim fonksiyonlarına göre, bu gelirin belli bir kısmını harcayıp, geri kalanını tasarruf edeceklerdir. Yapılan harcamalar, ikinci dönemde mal ve hizmetlerini satanların gelirlerini oluşturacaktır. Onlar da, yine aynı tasarruf ve tüketim fonksiyonlarına tabi olarak, belirli oranda tasarruf edip geri kalanını harcayacaklardır. Böylece her aşamada, bir önceki aşamanın harcamaları gelir olarak ellerine geçmiş olanlar, bu miktardan belirli oranda tasarruf edip, belirli oranda tüketim harcamaları yapacaklardır. Sonuçta yatırımlarda meydana gelen bir artış kendisinden daha fazla gelir artışına neden olacaktır.
Dizionario di Economia

YATIRIM FONKSİYONU

(Dizionario di Economia) :
Yatırım kararlarını belirleyen endojen (içsel) ve eksojen (dışsal) faktörlerle, yatırım hacmi arasınadki ilişki. Yatırım, milli gelir düzeyi, faiz oranları, sermaye miktarı ve stokları vb. faktörler etkiler.
Dizionario di Economia

YATIRIM/HASILA ORANI

(Dizionario di Economia) :
Bir ekonomide belirli bir dönemde yapılan safi yatırımın, aynı dönemde safi milli gelirde meydana gelen artışa oranıdır. Yatırım hasıla oranı, hedef olarak alınan gelir büyüme oranını gerçekleştirmek için gerekli safi yatırım düzeyinin belirlenmesi için kullanılır.