YEMÎN


Results for "YEMÎN"

Ottoman - Turkish Dictionary

YEMİN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Sözü Allah'ı (C.C.) zikrederek kuvvetlendirmek. Kasem. * El tutuşarak, Allah'a bağlılıklarını bildirerek, Allah'a ve birbirlerine söz vererek ahitleşmek. * Mübarek. * Sağ taraf, sağ el.
Ottoman - Turkish Dictionary

YEMİN-İ LÂĞV

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Alışkanlıkla veya dil sürçmesiyle veya sehven yapılan yemindir (ki; şer'an kefâret lâzım gelmez).
Dream Dictionary of Phrase

YEMİN

(Dream Dictionary of Phrase) :
kendinden ve doğru söylediğinden emin olarak yemin etmek doğru olan tavır, davranış ve işe, korkudan emin olmaya, Allah Teala'nın razı olacağı bir iş yapmaya; Yalan yere yemin etmek fakirliğe, evinin harap olmasına, zillet ve rezilliğe delalet eder.
Islamic Glossary

Eshâb-ı Yemîn

(Islamic Glossary) :
Cennet ehli. Âhirette amel defterleri sağ taraflarından verilecek olan mü'minler.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Eshâb-ı Yemîn; Onlar ne mutlu Eshâb-ı Yemîndirler. Onlar dikensiz kiraz, meyveleritıklım tıklım muz ağaçları, yayılmış dâimî gölgeler, dâima akan sular, kesilmeyen, yasakda edilmeyen bir çok meyveler arasında ve kadri yükseltilmiş döşeklerdedirler. (Vâkıasûresi: 27-34)İbn-i Abbâs buyurdu ki: "Eshâb-ı Yemîn, Âdem aleyhisselâmın zürriyeti, sulbünden(belinden) zerreler hâlinde çıkarıldığında sağ tarafında olanlar, sağ tarafından çıkanlardır."(Mazhâr-ı Cân-ı Cânan)
Islamic Glossary

GAMÛS YEMÎNİ

(Islamic Glossary) :
Geçmişteki bir hâdise için, bile bile yalan söyleyerek, yemîn etmek. (Bkz. Yemin)Gamûs, günâha ve Cehennem'e sokucu yemindir. Büyük günâhtır. Pişmân olunca tövbeistigfâr edilir. Keffâret verilmez. (İbn-i Âbidîn)