YEMİN


Results for "YEMİN"

Islamic Glossary

Keffâret-i Yemîn

(Islamic Glossary) :
Bir işi yapmak veya yapmamak husûsunda Allahü teâlânın ismini söyleyerek yemîn edenkimsenin yemînini bozunca cezâ olarak yapması gerekli olan şey. (Bkz. Yemin)
Islamic Glossary

LAĞV YEMİNİ

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Mülk-i Yemîn

(Islamic Glossary) :
Bir kimsenin emrindeki köleler ve câriyeler.Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:Allah'a ibâdet edin, O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ananıza, babanıza (güzel söz vefiil ile) , akrabânıza (ziyâret etmekle) , yetimlere (gönüllerini almakla) , fakirlere (sadakavermekle) , akrabânız olan komşularınıza (şefkat ve merhâmetle) , uzak komşunuza (onlariçin hayır istemek ve zararı gidermekle) , dost ve arkadaşlarınıza (haklarına riâyet etmek vesevgi ile) , yolcuya (ikrâm etmek ve doyurmakla) , mülk-i yemînlerinizde bulunanlara(yumuşak muâmele etmekle) iyilik ediniz. Muhakkak ki, Allahü teâlâ (bunlara böyle iyiliketmeyip) kibirlenerek insanlara haksız yere övünenleri sevmez. (Nisâ sûresi: 36)Avret yerini ört! Zevcenden ve mülk-i yemîninden başkasına gösterme! Yalnız iken de,Allahü teâlâdan hayâ ediniz! (Hadîs-i şerîf-İmâm-ı Tirmizî, Ebû Dâvûd, İbn-i Mâce)
Islamic Glossary

Mün'akide Yemîni

(Islamic Glossary) :
İleride yapacağım veya yapmıyacağım diyerek yalan yere yemîn. (Bkz. Yemîn)Mün'akide yemîni üç türlü olur: Birincisinde zaman bildirilmez. İkincisinde zaman bildirilir.Üçüncüsü ise şarta bağlanan yemindir. Üçünde de yemini bozunca keffâret vermek lâzımdır.Yemîn bozulmadan önce, keffâret verilmez. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

YEMÎN

(Islamic Glossary) :
Kuvvet. Bir haberi yâhut bir işi yapma veya yapmama husûsundaki azmi, iddiâyı (sözü);vallahi, tallahi şeklinde, Allahü teâlânın ism-i şerîfini anarak veya dînin izin verdiği sözlerlekuvvetlendirmek.Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyruldu ki:Yeminlerinizi koruyun. (Mâide sûresi: 89)Alış-verişte vallahi böyledir, vallahi öyle değildir diye yemîn edenlere ve san'atsâhiplerinden, yarın gel, öbür gün gel diye sözünde durmayanlara yazıklar olsun. (Hadîs-işerîf-Kimyây-ı Seâdet)Doğru olsa bile çok yemîn etmek, son nefeste îmânsız gitmeğe sebeb olur. Doğru olarakçok yemîn etmek Allahü teâlânın ism-i şerîfine ve yemîne kıymet vermemek olur. Bunlarakıymet vermeyerek yemîn etmek çok çirkin olur. Şarkılarda, temsillerde, eğlen celerde yemînetmek böyledir. (A.Haskefî, İbn-i Âbidîn)