acılık


Results for "acılık"

Turkish - Kurdish Dictionary

taşımacılık

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
barkêşî.
Philosophical Dictionary

Atacılık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Ceddâniyyet, Fr. Atavisme, Al. Atavismus, İng. Atavism, İt. Atavismo). atalara çekme ve benzeme... Atacılık (atavizm), soyaçekimle (veraset) eşanlamda kullanılır. Eskiden gerileme (tereddi) anlamında kullanılırdı. örneğin, uygunsuz koşullarda meydana gelen herhangi bir varlık, henüz türlerin ayrılmadığı çağlarda yaşamış ortak atasına dönüşür, ona benzer ve tükenir. Gelişme sürecinde böylesine gerilemiş bitkiler, hayvanlar ve insanlar vardır. Gerçekte bu bir gerileme olayı değil, uygunsuz koşullar nedeniyle gelisememe olayıdır. Terim, Latince atavus sözcüğünden türetilmiştir ve atalar anlamına gelmektedir. Biyolojik anlam, herhangi canlı bir varlığın atalarının karakteriyle soylanması olgusunu anlatır.
Philosophical Dictionary

Babacılık.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Paternalisme). Devletin, çeşitli sınıflar üstünde babalık ederek bu sınıflar arasında denge kurmaya çalışması ya da aralarında hakemlik etmesi işlemine babacılık (paternalizm) denir.
Philosophical Dictionary

Doğacılık.

(Philosophical Dictionary) :
( Os. Tab'aniyye, Fr. Naturisme). Her türlü gücü doğaya (tabiat) indirgeyen öğretilerin genel adı... Her türlü düzen ve ölçüyü doğada bulan ve doğaya uygun yaşayışı yeğleyen stoacılar, doğaya tapan ilkel dinler, altın çağ özlemi güdem öğretiler, Rousseau'nun doğaya dönüşçülüğü; hekimlikte her şeyi sıcaklık, soğukluk, nemlilik, kuruluk gibi doğal güçlerden bekleyen öğretiler doğacıdırlar. bkz. Doğa, Doğalcılık.
Philosophical Dictionary

Dünyacılık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Dünyeviyye, Fr. Secularisme). Baskaca ehr türlü düşünceyi bir yana bırakarak günlük maddesel ihtiyaçları karşılamayı yeğleyen öğreti... Dünyacılık, bilimi ve insanseverliği savunur. Spekülatif felsefenin yerine günlük yaşamamızla uğraşmak gerektiğini ileri sürer. Yeniolguculuk ve uygulayıcılık öğretilerinden türemiş, bilimci görünüşlü idealist öğretilerdendir. bkz. Olguculuk, Yeniolguculuk, Uygulayıcılık, Yararcılık.