adam


Results for "adam"

Azerbaijani - Turkish Dictionary

badam

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
badem
Sociological Dictionary

BÜYÜK ADAM SOSYOLOJİSİ [İng. sociology of Magnific

(Sociological Dictionary) :
E. Durkheim'da ve Z. Gökalp'de dikkati çeken "büyük Adam Sosyolojisi" her iki sosyologun da, sosyal realiteye ağırlık vermelerine rağmen, ferdî ve onun tesir gücünü de inkâr etmediklerin göstermektedir. Gökalp 1914-1924 arasındaki Türkiye devlet adamlarından bazılarına övücü şiirler yazdığı için tenkit edilmiştir. Bir anlayışa göre, tarihi yoğuraneses amil büyük adamın kendisidir ve tarihe şekil vermektedir.Gölkap, büyük adam tiplerini bir tasnife tabi tutmaktadır. İlk olarak; askerî, siyasî, sosyal ve dinî hayatta rol oynayarak yenileme hareketlerine imkân sağlamışlardır. Yerine getirdikleri sosyal rollerle tarihî yoğuran bu tiplere Gökalp, müceddit (Fındıkoğlu, Z. F., 1971)
Dictionary of Economics

İKTİSADİ ADAM

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Homo Economicus)
Dictionary of Economics

MÜLLER, Adam

(Dictionary of Economics) :
(1779-1829) A. Smithin serbest ticaret doktrinine karºi çıkan ve milli bir iktisat düzeninin kurulmasına taraftar olan Alman düşünür. F. List gibi ulusal ekonominin gelişebilmesi içcin koruyucu gümrük vergilerinin gerekliliğini savunan Müllere göre kiºiler devlete bagli olmalidir. Kiºilerin kar peşinde koşmaları toplumda sınıflar arasında ayırıcı bir rol oynar. Bu bakımdan ortaçağın statik müesseselerine veya korporasyonlarına dönmek çok daha iyi bir davranış sayılacaktır. Klasik ekonomiyi, kişisel çıkara dayanması nedeniyle reddeden Müller, devletin iktisadi kalkınmayı toplumun çıkarlarına göre gerçekleştirmesini savunur. Müller, günümüzde rasyonel sosyalizmin öncülerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Dictionary of Economics

SMITH, Adam

(Dictionary of Economics) :
1723-1790 yılları arasında yaşamıştır. İskoçyada doğmuştur. 1959da Moral Duygular Teorisi adlı kitabını tamamlamıştır. 1776 yılında Ulusların zenginliğinin Doğası ve Nedenleri Üzerine bir Araştırma adlı kitabını yayınlamıştır. Smith iktisadi büyüme üzerinde önemle durmuştur. Smithe göre büyümenin itici gücü iº bölümüdür. İş bölümü üretim artışına, teknik ilerleme ve sermaye birikimine neden olur. Smith iktisadi sistemin bir düzen içinde işleyeceğine inanmış ve bu nedenle devlet müdahelesinin en az düzeye indirilmesi gerektiğini savunmuştur. Smithe göre toplumda herkesi kendi çıkarı peşinden koşarken istemeden toplumun da refahını artırır. Smith dış ticaretin hiçbir sınırlandırma olmaksızın serbest biçimde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmuştur. Uluslararası ticaret ile ilgili olarak mutlak maliyetler teorisini geliştirmiştir.