adi


Results for "adi"

Turkish - German Dictionary

adi iflas

(Turkish - German Dictionary) :
einfacher Konkurs.
Turkish - German Dictionary

adi mektup

(Turkish - German Dictionary) :
einfacher Brief, gewöhnlicher Brief.
Dictionary of Economics

ADİ ORTAKLIK

(Dictionary of Economics) :
Daha çok deneyimlerine dayanan ve emeklerini ortaya koyan kişilerin büyük sermaye kullanmaksızın yürüttükleri bir işletme tipidir. Adi ortaklık bir sermaye şirketi değildir. Adi ortaklıkların kurulması yasal formalitelere bağlı değildir ve tüzel kişilikleri yoktur.Birden çok kişi bir araya gelerek yazılı, sözlü ya da zımni anlaşma ile adi ortaklık kurulabilir. Anlaşmada ayrıca açıkça belirtilmemişse, koydukları sermaye miktarı farklı olsa bile ortaklar kazançtan eşit pay alırlar.Sözleşmede hüküm varsa yalnız emeğini koymuş bir ortak zarara katılmayabilir. Antlaşmada ayrıca belirtilmemişse bütün ortaklar üçüncü şahıslar önünde işletmeyi temsil edebilirler, imza yetkisine ait hükümler adi ortaklıklarda uygulanmayabilir.Anlaşmada tersine hüküm yoksa adi ortaklıkların idaresine ait kararlar oy birliği ile alınır. Yönetim yalnız birkaç ortağa bırakılmışsa bunların oy birliği ile karar alıp yürütmeleri şarttır. Sözleşmede kararların çoğunlukla alınacağı belirtilmişse bu çoğunluk konulan sermayeye göre değil ortakların sayısına göre hesaplanır. Adi ortaklık kazancı Kurumlar Vergisine tabi değildir. Ortakların vergisi kişiseldir. Adi ortaklıkta belirleyici faktör sermaye değil, ortakların kişisel gayret ve grişimi yetenekleridir. Günümüzde küçük kişletme tipinde çok sayıda adi ortaklığa rastlanmakla birlikte, bunların piyasadaki ağırlığı, özellikle gelişmiş ülkelerde giderek azalmaktadır. Ayrıca bk. Anonim Ortaklık Komandit ortaklık, Limited Ortaklık Kollektif Ortaklık, Kooperatifçilik)
Dictionary of Economics

ADİ SENET

(Dictionary of Economics) :
Bir borç ve hak doğurmak veya bir borcu ya da hakkı kanıtlamak amacıyla oluşturulan borçlunun imzasnı içeren belgedir. Resmi senetler, yarı resmi senetler ve özel senetler olarak düzenlenirler. Düzenlenmekteki amaçları bakımından da, bir hak veya borcu yaratan senetler ve bir hak veya borcu yaratmamakla beraber, böyle bir unsurun varlığını kanıtlayan senetler olarak sınıflandırılırlar.
Dictionary of Economics

ADİ ŞİRKET

(Dictionary of Economics) :
İki veya daha fazla kişinin, ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, belirli bir ortaklık sözleşmesiyle kurdukları şirkettir. Adi şirketlerin hükmi kişilikleri, ünvanı ve ikametgahı bulunmamaktadır. Iflasa da tâbi değildirler. Ayrıca, adi şirketlerin ticaret siciline kaydedilmelerine gerek yoktur.