ahlak


Results for "ahlak"

Islamic Glossary

Ahlâk-ı İlâhiyye

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın sıfatlarına ve isimlerine uygun sıfatlarla sıfatlanmak. Allahü teâlânın ahlâkıile ahlâklanmak."Velî olmak için ahlâk-ı ilâhiyye ile ahlâklanmalıdır." demişlerdir. Bu sıfatlar evliyâdameydana gelir. Fakat bu benzerlik yalnız isimdedir ve uygunluk sıfatların topluluğundadır.Yoksa sıfatların husûsiyetlerinde berâber olunmaz. (İmâm-ı Rabbânî)Allahü teâlânın bir ismi "Melik"tir. Bu, her şeye hâkim, gâlib demektir. Talebe tasavvufyolunda ilerlerken, kendi nefsine hâkim, gâlib olur ve başkalarının kalblerine tesir etmeğebaşlarsa ahlâk-ı ilâhiyye ile ahlâklanmış olur. Allahü teâlânın bir i smi de Semi'dir. Yâniişiticidir. Talebe, doğru sözü herkesten kabul eder ve gizli hakikatleri, can kulağı ile duyarsa,bu sıfatla huylanmış olur. Bir sıfatı da "Basîr"dir. Yâni Allahü teâlâ herşeyi görür. Talebeninkalb gözü açılır ve firâset ışığı ile kendi ayıblarını ve başkalarının iyi huylarını görürse yânibaşkalarını kendisinden daha üstün görürse ve Allahü teâlânın her an gördüğünü göz önündebulundurarak, hep Allahü teâlânın beğendiği şeyleri yaparsa, bu sıfatla huylanmış olur. Birsıfatı da "Muhyî"dir. Yâni Allahü teâlâ dirilticidir. Talebe unutulmuş sünnetleri canlandırır,meydana çıkarırsa, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Bir sıfatı da "Mümit" öldürücü demektir.Talebesünnetlerin yerine yerleşmiş olan bid'atleri, dinde sonradan çık arılıp din diye yapılan şeyleri meneder yok ederse, bu sıfatla sıfatlanmış olur. Bütün sıfatlar bunlar gibidir. (Hâce MuhammedPârisâ)
Islamic Glossary

Ahlâk-ı Zemîme

(Islamic Glossary) :
Kötü ahlâk. Dînin ve aklın beğenmediği huylar.İnsana dünyâda ve âhirette zarar veren her şey, ahlâk-ı zemîmeden meydana gelmektedir.Zararların, kötülüklerin başı kötü huylu olmaktır. (Ali bin Emrullah)Ahlâk-ı zemîme kalbi, rûhu hasta eder. Hastalığın artması, kalbin, rûhun ölümüne sebebolur. En kötü huy, küfür yâni îmânsızlıktır. (İmâm-ı Rabbânî)Kendinde ahlâk-ı zemîme bulunan kimse, buna yakalanmasının sebebini araştırmalı, busebebi yok etmeye, bunun zıddını yapmaya çalışmalıdır. Çünkü, insanın alıştığı şeydenkurtulması zordur. Kötü şeyler nefse tatlı gelir. (Hâdimî)
Islamic Glossary

İlm-i Ahlâk

(Islamic Glossary) :
İyi huylar edinme ve kötü huylardan sakınma yollarını öğreten ilim. (Bkz. Ahlâk)
Islamic Glossary

İslâm Ahlâkı

(Islamic Glossary) :
İslâm dîninin bildirdiği ahlâk. (Bkz. Ahlâk)Müslümanlar birbirine hürmet eder, yardımlaşırlar. Din ve dünyâ işlerinde birbirlerininsıkıntılarını giderirler. Kul ve hayvan haklarını gözetirler. Kânunlara karşı gelmezler. İslâmahlâkı üzere yaşayarak herkesin sevgi ve saygısını toplarlar. (Ali bin Emrullah)
Turkish - English dictionary

ahlak

(Turkish - English dictionary) :
,-kı 1. morals, moral practices; morality. 2. morals, moral principles, moral teachings, ethic, morality; ethics: meslek ahlakı professional ethics. a aykırı immoral (act, word). bilimi ethics. ını bozmak /ın/ to corrupt or debase (someone´s) morals, corrupt. ı bozuk morally corrupt, morally bankrupt (person). dışı 1. immoral (word, act). 2. amoral, nonmoral (word, act). duygusu moral sense.