ak


Results for "ak"

Ottoman - Turkish Dictionary

AKADEMİ

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
yun. Yüksek mekteb. * Âlimler, edebiyatçılar heyeti. * Eflatun'un vaktiyle talebesine ders verdiği yer. * Çıplak modelden yapılan insan resmi. * Belli bir ilmin gelişme ve ilerlemesini te'min maksadı ile müşterek tetebbularda veya serbest tedrisatta bulunan salâhiyetli kimseler topluluğu. (Huk. L.)
Turkish - English dictionary

akademi

(Turkish - English dictionary) :
academy.
Philosophical Dictionary

Akademi Sonrası Şüpheciliği.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Yeni Pironculuk.
Philosophical Dictionary

Akademi Şüpheciliği.

(Philosophical Dictionary) :
Sokrates-Platon öğretisini sürdüren akademi okulunun güttüğü şüpheciliğe akademi şüpheciliği denir. Okulun, Platon'dan sonraki öğretmenleri Krates, Arkesilaos ve Karneades her sonucu şüpheyle karşıladıklari için kesin bilgiler öğretmemişler, sadece doğruyla yanlışı ayırt etme bilgisini öğretmekle yetinmişlerdir. Şüpheci akademi kendiliğinden hiç bir şey söylemez, sadece Sokrates'in yöntemine uyarak doğru düşünce yeteneğini geliştirmekle yetinir. Arkesilaos, Sokrates'in "Bir şey biliyorum, o da hiç bir şey bilmediğimdir" sözünü, "Hiç bir şey bilmediğimi de kesin olarak bilmiyorum" sözüyle değiştirerek şüpheciliğini belirtmektedir. Ne var ki akademi şüpheciliği sadece meatfizik alandadır, törebilim alanında kesin sonuçlara varır ve şüphelenmez. bkz. Akademi, Şüphecilik.
Philosophical Dictionary

Akademi.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Encümen-i Daniş, Fr. Academie, Al. Akademie, İng. Academy, İt. Accademia). Platon'un okulu... Sonraları Platon öğretisi de bu adla anılmıştır. bkz. akademi Şüpheciliği, Yeni Pironculuk, Eski Akademi, Floransa Akademisi, Orta Akademi, Yeni Akademi, latonculuk, Yeni Platonculuk.