akik


Results for "akik"

Philosophical Dictionary

Objektif Hakikat.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Nesnel Hakikat.
Philosophical Dictionary

Öznel Hakikat.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Enfüsî hakikat, Fr. Verite subjective). Nesnel gerçekliğin bilinçteki yansısı... Hakikat, bilenin irade ve arzusuna dayanmayan bilginin içeriğidir ve nesnel gerçekliğin bilinçteki yansımasını dilegetirir. İdealistler öznel hakikat'ın bu nesnel kaynağını yadsırlar ve onun insanlar tarafından, kendi irade ve arzularına göre, oluşturulduğunu ileri sürerler. Bu idealist anlayışa göre hakikat saymaca (Os. İtibârî, Fr. Nominal) dır ve insan zihninin ürünüdür. Bu halde de onlara göre insan zihninin ürünü olan, nesnel gerçeklikten yoksun birçok boşinançlar hakikattır. Bu anlayış bilimsel bilgiye öznel bir bakışı ve bilimin yadsımanmasını, en azından şüpheyle karşılanmasını gerektirir. bkz. Hakikat, Nesnel Hakikat, İlişkin Hakikat, Saltık Hakikat, Özne, Öznel, Öznelcilik, Öznel Düşüncecilik.
Philosophical Dictionary

Saltık Hakikat.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mutlak hakikat, Fr. Verite absolue). Değişmez hakikat... İlişkin hakikat deyimi karşılığında kullanılır. Saltık hakikat deyiminin tanımındaki metafizik ve diyalektik anlam ayrılığı saltık'ın ve saltık gerçek'in tanımındaki metafizik ve diyalektik anlam ayrılıklarına uygun düşer. bkz. İlişkin Gerçek, Hakikat, Saltık, Saltık Gerçek, İlişkincilik, Metafizik, Metafizik Yöntem, Eytişimsel Özdekçilik, Eytişim Yöntemi.
Dream Dictionary of Phrase

AKİK TAŞI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Saf ve beyaz akik taşı bedenen ve ruhen güzel kadına, Böyle bir taşı olan yüksüğü takmak, saliha ve güzel bir kadınla evlenmeye, bereketli bir işe ve sünnete uygun yaşamaya, Sırdan ve fazla kıymetli olmayan akik taşı tüccar biri ile dostluğa, Birçok akikk taşına sahip olmak mal ve nimete delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

AKİKA KURBANI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Oğlan yahut kız çocuğu olmaya delalet eder.