aktif


Results for "aktif"

Sociological Dictionary

AKTİF DEĞİŞKEN [İng. Active Variable]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Bağımsız Değişken)
Sociological Dictionary

AKTİF MÜŞAHADE [İng. Direct Observation]:

(Sociological Dictionary) :
Araştırılan grubun ya da topluluğun günlük hayatına bizzat katılarak, grupla birlikte yaşanarak yapılan araştırmadır. Bu şekilde araştırıcı, araştırdığı grubun davranış biçimlerini, değer yargılarını, örf ve âdetlerini, kültürünü yakından gözleme imkânı bulur. Yani olayları tıpkı bir grup üyesiymiş gibi yaşayarak araştırma imkânına kavuşur.Ancak, araştırcının incellediği gruba "iştirakçi müşahit" yoluyla girmesi ile objektif davranamama ihtimali, bir çok araştırmanın sağlıklı bir şekilde yapılmasını güçleştirir. (Kurtkan, A., 1978)
Dictionary of Economics

AKTİF NÜFUS

(Dictionary of Economics) :
Kazanç amacı ile iktisadi faaliyette bulunan nüfus demektir. Ancak iş piyasasına emeklerini arz eden kimselerin toplam sayısını bulabilmek için, çalışmamakla birlikte iş arayanlar da aktif nüfus grubu içinde gösterilir.Bu tanım gereğince, çalışmayanlar (küçük çocuklar, emekliler vs.) aktif nüfustan değildir. Çalışmakla birlikte faaliyetlerinde bir kazanç amacı olmayanlar (örneğin ev kadınları ve öğrenciler) aktif nüfus kapsamına girmez. Para almaksızın aile başkanına yardım edenler yardımcı aile üyesi olarak aktif nüfus arasında yer alır.Tarımda aile üyeleri genellikle hem ev işleri hem de üretim işleri ile uğraşırlar. Bunların üretime katkıları hangi aşamadan sonra aktif nüfus kapsamına gireceğini belirlemek zordur.
Dictionary of Economics

LİKİT VARLIKLAR (AKTİFLER)

(Dictionary of Economics) :
İşletmenin önemli bir değer kaybına uğramadan kısa sürede nakte dönüştürebileceği varlıklar. Likidite, nakde yakınlık dereceisini ifade eden bir kavramdır. Buna göre, işletmenin kasa ve bankadaki parası ile derhal paraya çevrilebilecek hisse senetleri ve tahvillerin tutarında oluşan varlıkları, ilikit varlıklar olarak tanımlanır.
Dictionary of Economics

NET AKTİFLER

(Dictionary of Economics) :
İşletmenin varlıları ile borçları arasındaki farktan oluşan özsermayesi. Bir başka deyişle, net aktif işletmenin bilançosunda görünen net değeridir. Amortisana tabi bir sabit varlığın net aktif değeri, o varlığın maliyetinden, birikmiş amortismanların çıkartılması ile elde edilir.