alet


Results for "alet"

Islamic Glossary

REZÂLET

(Islamic Glossary) :
Rezillik, kötü ahlâk, fazîletin zıddı.Huy, iyi veya kötü iş yapmağa sebeb olur. Yâhut da, iyi ve kötü olmayan şeye sebeb olur.Birincisine fazîlet veya iyi ahlâk denir. Cömertlik, şecâat yâni yiğitlik, yumuşaklık böyledir.İkincisine rezâlet denir. Hasîslik (cimrilik) ve erkekler için ko rkaklık böyledir. Üçüncüsünefazîlet de, rezâlet de denmez. San'at deniliyor. Terzilik, çiftçilik böyledir. (Ali bin Emrullah)Dünyâdaki pekçok rezâletler, cinâyetler, kavgalar, kıskançlıklar, hülâsa bütün fenâlıklar,iffetsizlik yüzünden meydana gelmektedir. (Hayri Aytepe)
Islamic Glossary

RİSÂLET

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

SOSYAL ADÂLET

(Islamic Glossary) :
Herkesin, bilgi ve kâbiliyeti ve gördüğü iş nisbetinde çalıştığının karşılığını alması, başkalarıtarafından sömürülmemesi. (Bkz. Adâlet)Sosyal adâlet, millî gelirin en uygun şekilde taksîmini sağlar. İstismârı, sömürücülüğüortadan kaldırır. Sermâyenin çok küçük ve belirli bir zümre elinde toplanmasını önler. Herkesekendi ölçüsünde hayât hakkı verir. Sınıf ve zümreleri arasında düşm anlık bulunmayan birtopluluk meydana getirir. Böyle bir toplulukta vatandaşlar, hâl ve istikbâl (şimdiki durumu vegeleceği) bakımından kendilerini emniyette hissederler. (Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

VEKÂLET

(Islamic Glossary) :
Bir kimsenin, bir veya birçok işi yapmak için, başkasını kendi yerine koyması yâni başkasınaiş havâlesi. Vekil edene sâhib veya müvekkil, vekâlet verilip yerine geçirilene vekîl denir. (Bkz.Vekîl)Vekâlet, îcâb ve kabûl ile olur. Yâni müvekkilin seni vekil yaptım ve vekilin de kabul ettimsözleri ve yazıları ile olur. (Ali Haydar Efendi)
Computer, Internet Glossary

color palette

(Computer, Internet Glossary) :
(Türk Bilişim Terimlerinden) renk paleti