altın


Results for "altın"

Turkish - Kurdish Dictionary

altın bilezik

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
bazinê zêrin.
Turkish - Turkish dictionary

ALTIN BİLEZİK

(Turkish - Turkish dictionary) :
dey. Meslek, para getiren sanat.
Dictionary of Economics

ALTIN GİRİŞ / ÇIKIT NOKTALARI

(Dictionary of Economics) :
Altın para sisteminin geçerli lduğu bir ülkede döviz kurları ülkeye altın giriş (ithal) ve altın çıkış (ihraç) arasında bulunur. Eğer ülkedeki döviz kuru, altının fiyatı ile ambalaj, sigorta ve ulaştırma giderlerinin toplamından fazla ise, ülke dışına ödemeler döviz yerine altınla yapılır. fakat, ülkedeki cari döviz kuru, altının fiyattan ambalaj, ulaştırma ve sigortalama giderleri düşüldükten sonra kalan miktardan az ise, yabancılar ödemeyi döviz yerine altınla yaparlar.
Dictionary of Economics

ALTIN HAVUZU

(Dictionary of Economics) :
Altın fiyatındaki yükselmeyi belirli bir tavan seviyede sınırlamayı amaçlayan ülkelerin ( ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda, İsviçre) 1961'de kurmuş olduğu bir organizasyon olup, 1967'de Fransa'nın ayrılmasından sonra dağılmıştır.
Dictionary of Economics

ALTIN KAMBİYO SİSTEMİ

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası ödemelerde uzun süre uygulanmış bir dolaylı konvertibilite formülüdür. Altın, bu sistemde mübadele aracı olarak kullanılmaz. Talep edildiğinde altına çevrilebilir bir döviz uluslararası işlemlerle değer ölçüsü olarak ödeme aracı hizmetini görür. Altın Kambiyo Sistemi 1922 Cnevre Konferansında kabul edilmiº bir terimdir. Ancak bu terim iktisat literatürüne girmeden çok önce Altın kambiyo Sistemi fiilen uygulanmaktaydı.1929 Dünya bunalımı Altın Kambiyo Sisteminin yıkılışını çabıklaştırdı. Böylece İngiltere 1931de ABD ise 1933de sistemden ayrıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrası altın Kambiyo Sistemi dolara dayanarak yürütülmüştür. Dolar bu dönemde uluslararası değer ölçüsü ve ödeme arası olarak kabul edilmiştir. Amerika 31 Ocak 1934te doların değerini 1 ons (31 gram) altın= 35 dolar olarak belirledi. Böylece Amerika yabancı merkez bankalarına talep ettiklerine 1 onsu 35 dolardan altın vrmeyi kabul etmiştir. Amerikadaki fiyat yükseliºleri dolarin satin alma gücünü zayıflatmıştır. Doların dış piyasalarda 1934 yılında belirlenen değerini korumuş olması nedeni ile ABde yabancı ülkelere dolar akınına neden olmuştur.ABD dışındaki dolarların ABDnin altın rezervlerini aşan boyutlara ulaşması altın kabiyo sisteminin işleyişini güçleştirmiştir. Alınan önlemler uluslararası para piyasasında ortaya çıkan bunalımları önleyememiştir. Böylece16 Ağustos 1971de doların dış ödemelerde altına konvertibilitesi kaldırılmıştır. Bunun sonucunda altın kambiyo sistemi de sona ermiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke Sistemi, Altın Külçe Sistemi Konvertibilite Dolar Problemi Sterling Bloku, Roosa Bonoları, Sıvop Örgütü)