altın


Results for "altın"

Dictionary of Economics

ALTIN NOKTALARI

(Dictionary of Economics) :
Altın standardına altın giriş ve altın çıkış olmak üzere iki altın noktası vardır. Altın ithal ve ihraç noktaları altın para standardına bağlı paralara ait özelliklerdir. Altın ihraç noktası yabancı bir paranın ulusal para cinsinden piyasada alabileceği en yüksek fiyatı ifade eder. Bir ülkedeki döviz kuru altının fiyatı ile altının taşıma giderleri toplamından daha büyük ise ülke dışına ödemeler altınla yapılır. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalı duruma gelmiştir. Ülkeden altın çıkışının gerçekleştiği noktaya altın çıkış noktası denir.Ülkedeki döviz kuru altın fiyatı ile altının taşıma giderleri arasındaki farktan küçükse bu durumda ithalatçı ülke ödemelerini altınla yapar. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalıya gelecektir. Ülkeye altın girişinin olduğu bu noktaya altın ithal noktası denir. (Ayrıca bk. Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi) Altın sikkeler 1. Dünya Savaşına kadar bütün ülkelerde zaman zaman banknotlar ve konvertbl banknotlar ile birlikte tedavülde bulunmuştur. Banknotlar ile altın sikkeler bir arada tedavülde bulunurken; enflasyonuist baskı belirdikçe madeni para pirim yapmış ya da gresham yasası gereğince piyasadan çekilmiştir.Merkez bankası kurulmuş ülkelerde Altın Sikke sistemi uygulanmıştır. Altın sikke sisteminde banknotları merkez bankasına verenlere karşılığında altın liralar ödenmiştir. Birinci dünya savaşını izleyen yıllarda tekrar altın para sistemi yerine altın külçe standardı uygulanmıştır. 1929 iktisadi bunalımını izleyen yıllarda dünya ülkelerinin paraları ile altın arasındaki konvertibilite bağı kopmuştur. Uluslararası ödemeler rejimi Altın kambiyo sistemine dönmüştür. İç piyasada ise altına konvertbl olmaktan çıkan banknotlar kalma durumuna geçmiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke, Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi)
Dictionary of Economics

ALTIN PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Değerli bir maden olan altının, alıcıların ve satıcıların bir araya geldiği, alım-satım işleminin yapıldığı, fiziki ve fiziki olmayan mekandır. Altın piyasası, uluslararası parasal sistemde altının rezerv statüsünde olmasından dolayı kabul edilir bir öneme sahiptir. Uluslararası bir parasal krize girildiğinde, altına olan talebin arttığı ve altın fiyatlarının yükseldiği görülür.
Turkish - Kurdish Dictionary

altın suyu

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
zêrav.
Turkish - German Dictionary

altın taç

(Turkish - German Dictionary) :
e Goldkrone.
Dictionary of Economics

ALTIN TRANŞI POZİSYONU

(Dictionary of Economics) :
Uluslararası Para Fonu'na üye bir ülkenin, bu kuruluşta bulunan mevduatının altın-konvertibl paralardan oluşan bölümüdür. Üye ülkenin dış ödemeler bilançosu olması durumunda herhangi bir sınırlamayla karşılaşmaksızın serbestçe kullanabileceği dilimini (tranşını) ifade eder.