altın


Resultados para "altın"

Diccionario de Economía

ALTIN KAMBİYO SİSTEMİ

(Diccionario de Economía) :
Uluslararası ödemelerde uzun süre uygulanmış bir dolaylı konvertibilite formülüdür. Altın, bu sistemde mübadele aracı olarak kullanılmaz. Talep edildiğinde altına çevrilebilir bir döviz uluslararası işlemlerle değer ölçüsü olarak ödeme aracı hizmetini görür. Altın Kambiyo Sistemi 1922 Cnevre Konferansında kabul edilmiº bir terimdir. Ancak bu terim iktisat literatürüne girmeden çok önce Altın kambiyo Sistemi fiilen uygulanmaktaydı.1929 Dünya bunalımı Altın Kambiyo Sisteminin yıkılışını çabıklaştırdı. Böylece İngiltere 1931de ABD ise 1933de sistemden ayrıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrası altın Kambiyo Sistemi dolara dayanarak yürütülmüştür. Dolar bu dönemde uluslararası değer ölçüsü ve ödeme arası olarak kabul edilmiştir. Amerika 31 Ocak 1934te doların değerini 1 ons (31 gram) altın= 35 dolar olarak belirledi. Böylece Amerika yabancı merkez bankalarına talep ettiklerine 1 onsu 35 dolardan altın vrmeyi kabul etmiştir. Amerikadaki fiyat yükseliºleri dolarin satin alma gücünü zayıflatmıştır. Doların dış piyasalarda 1934 yılında belirlenen değerini korumuş olması nedeni ile ABde yabancı ülkelere dolar akınına neden olmuştur.ABD dışındaki dolarların ABDnin altın rezervlerini aşan boyutlara ulaşması altın kabiyo sisteminin işleyişini güçleştirmiştir. Alınan önlemler uluslararası para piyasasında ortaya çıkan bunalımları önleyememiştir. Böylece16 Ağustos 1971de doların dış ödemelerde altına konvertibilitesi kaldırılmıştır. Bunun sonucunda altın kambiyo sistemi de sona ermiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke Sistemi, Altın Külçe Sistemi Konvertibilite Dolar Problemi Sterling Bloku, Roosa Bonoları, Sıvop Örgütü)
Diccionario de Economía

ALTIN KÜLÇE SİSTEMİ

(Diccionario de Economía) :
Altın külçe sisteminde dolaşımın da altın sikke bulunmaz. Bu sistem de iç piyasa ödemeleri banknot olarak yapılır. Değerli maden banknotların garantisi olarak merkez bankalarında bulundurulur.Altın külçe sisteminde konvertibilite ilkeleri yalnız yüksek miktarlar için işler. Altın külçe sisteminde, sarı maden yurtuçi işlemlerde ödeme aracı fonksiyonunu yitirmektedir. Küçük tasarrufun altına çevrilerek saklanması zorlaşmaktadır. Birinci Dünya Savaşından sonra paralarını altına bağlayan külçe halinde konvertibilite sistemini terçih etmişlerdir.
Diccionario de Economía

ALTIN NOKTALARI

(Diccionario de Economía) :
Altın standardına altın giriş ve altın çıkış olmak üzere iki altın noktası vardır. Altın ithal ve ihraç noktaları altın para standardına bağlı paralara ait özelliklerdir. Altın ihraç noktası yabancı bir paranın ulusal para cinsinden piyasada alabileceği en yüksek fiyatı ifade eder. Bir ülkedeki döviz kuru altının fiyatı ile altının taşıma giderleri toplamından daha büyük ise ülke dışına ödemeler altınla yapılır. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalı duruma gelmiştir. Ülkeden altın çıkışının gerçekleştiği noktaya altın çıkış noktası denir.Ülkedeki döviz kuru altın fiyatı ile altının taşıma giderleri arasındaki farktan küçükse bu durumda ithalatçı ülke ödemelerini altınla yapar. Çünkü dövizle ödeme yapmak daha pahalıya gelecektir. Ülkeye altın girişinin olduğu bu noktaya altın ithal noktası denir. (Ayrıca bk. Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi) Altın sikkeler 1. Dünya Savaşına kadar bütün ülkelerde zaman zaman banknotlar ve konvertbl banknotlar ile birlikte tedavülde bulunmuştur. Banknotlar ile altın sikkeler bir arada tedavülde bulunurken; enflasyonuist baskı belirdikçe madeni para pirim yapmış ya da gresham yasası gereğince piyasadan çekilmiştir.Merkez bankası kurulmuş ülkelerde Altın Sikke sistemi uygulanmıştır. Altın sikke sisteminde banknotları merkez bankasına verenlere karşılığında altın liralar ödenmiştir. Birinci dünya savaşını izleyen yıllarda tekrar altın para sistemi yerine altın külçe standardı uygulanmıştır. 1929 iktisadi bunalımını izleyen yıllarda dünya ülkelerinin paraları ile altın arasındaki konvertibilite bağı kopmuştur. Uluslararası ödemeler rejimi Altın kambiyo sistemine dönmüştür. İç piyasada ise altına konvertbl olmaktan çıkan banknotlar kalma durumuna geçmiştir. (Ayrıca bk. Altın, Altın Sikke, Altın Külçe Sistemi, Altın Kambiyo Sistemi)
Diccionario de Economía

BEYAZIT (II) ALTINLARI

(Diccionario de Economía) :
1482de basılmıştır. Fatih altınlarıyla aynı ayardadır. Ağırlığı 3508 gram, çapı 10 milimetredir.
Diccionario de Economía

CUMHURİYET ALTINLARI

(Diccionario de Economía) :
Ağırlık ve ayar olarak Osmanlı altınlarının aynıdır. Atatürk ve İnönünün profillerini taºiyan iki tipi vardir.