amorti


Results for "amorti"

Turkish - Turkish dictionary

AMORTİSÖR

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Makinelerde titreşimin şiddetini ve etkisini azaltmaya, yumuşatmaya yarayan cihaz
Ottoman - Turkish Dictionary

AMORTİSÖR

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Otomobillerde veya diğer makinelerde sarsıntı, gürültü gibi şeyleri hafifletmeğe yarayan tertibat.
Dictionary of Economics

AMORTİSMAN

(Dictionary of Economics) :
Binalar, makinalar, cihazlar ve demirbaşlar gibi uzun süre kullanılacak maddi işletme varlıklarının değerden düşmesidir. İşletmedeki uzun ömürlü varlıklar fiziksel yıpranma, eskime, kullanılma ve yeni buluşlar nedeni ile değerlerini yitirirler. Söz konusu varlıkların maliyeti bedeller ile ilişkili bazı teknik yöntemlerle hesaplanan bu değer kayıplarına amortisman denir. Eskiyen ve yıpranan ekonomik varlıklar için üç ayrı amortisman ayırma yöntemi vardır:1- Basit amortisman yönetiminde, her dönemde yok olan varlık değeri, söz konusu varlığın ekonomik ömrünün her bir dönemine eşit olarak dağıldığı varsayılarak hesaplanır.2- Azalan bakiyeler yönteminde ekonomik ömrün kapsadığı çeşitli dönemlerde gittikçe azalan tutarlarda amortisman hesaplanır.3- Üretim esasına göre amortisman yönteminde her döneme düşen amortisman miktarı işletme varlığının o dönemde ürettiği mal miktarı ile orantılı olarak hesaplanır.
Dictionary of Economics

AMORTİSMAN FONU

(Dictionary of Economics) :
Aşınma ve yıpranma karşılığı olarak geçmiş dönemlerde firma gelirinden ayrılmış miktarlarda oluşan bir fondur. (Ayrıca bk. Amortisman)
Dictionary of Economics

OLAĞANÜSTÜ AMORTİSMAN

(Dictionary of Economics) :
Yangın, deprem, su baskını gibi doğal afetler, yeni buluşlar nedeniyle teknik değerinin düşmesi, zorunlu çalışma nedeniyle normalden fazla aşınma ve yıpranmaya uğraması gibi nedenlerle, bir işletmenin sahip olduğu amortismana tabi bazı işletme varlıklarının değerlerini veya kullanılabilirliklerini kısmen ya da tamamen kaybettiklerinde söz konusu olan bir amortisman kavramı.Olağanüstü amortisman oranları Maliye Bakanlığı tarafından her işletme için ve mükellefin vaşvurusu üzerine ayrıca belirlenmektedir.