analiz


Results for "analiz"

Philosophical Dictionary

Psikanalizm.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Fröytçülük.
Sociological Dictionary

İÇERİK ANALİZİ [İng. Content analysis]:

(Sociological Dictionary) :
Objektiflik, sistematiklik ve sayısal tanımlara dayalı olarak iletişimin yazılı kapsamını/içeriğini tanımlama tekniğidir. Analiz, sosyal realitenin yazılı/açık içerik özelliklerinden, yazılı/açık olmayan içeriğin özellikleri hakkında çıkarım yapmaya dayanır. (Gökçe, O., 1994)
Sociological Dictionary

SOHBET ANALİZİ [İng. Conversation analysis]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal eylemin doğrudan analizidir. Sohbet analizi ile ilgili temel açıklamaların çoğu sosyologlar tarafından özellikle de Sacks, Jefferson ve Scheglof tarafından özellikle de Sacks Jefferson ve Scheglof tarafından geliştirilmiştir. Etnometodolojinin önemli unsurlarından biridir. (Bkz. etnometodolojinin önemli unsurlarından biridir. (Bkz. etnometodoloji) Sohbet analizi amprik çözümlerden gelir. İdealize edilmiş sosyal eylem spekülasyonları yerine analizciler, amprik araştırmalarda sosyal eylemin güncel, özel sosyal faaliyetlerini ve onların ardışık (sequentual) hallerini incelerler. Dikkat gündelik konuşmalar sarfedilir. analiz, "tanımlayıcı açıklamaları" "bağlam sınırlı açıklamaları" ve "etkileşim organizasyonundaki ardışıklık"ı ortaya çıkarır. Sohbetin bütünlüğü analiz için en önemli ilkedir.
Sociological Dictionary

SÖYLEM ANALİZİ [İng. Discourse Analysis]:

(Sociological Dictionary) :
Anlamların nasıl yapılandırıldığını ortaya çıkaran analiz biçimidir. Analiz, sosyal realitenin nasıl yapılandırıldığını ortaya çıkarma, tarihsel olarak geçmiş dönemlere ilişkin söylenmiş olanları ve metne aktarılanları kültürel, politik ve sosyal bağlam içinde inceleme ve dil kullanıcıları arasındaki etkileşim biçimlerini ortaya çıkarma şeklinde gerçekleşebilir. Söylem analizi, tümevarım ve tümdengelim usullerini kullanır. Söylem analizcisi analizcisi analizinde bilgi, yorum ve tefekkürü kullanabilme kapasitesine sahip olmalıdır.
Dictionary of Economics

INPUT-OUTPUT ANALİZİ (Girdi-Çıktı Analizi)

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir hacimdeki üretimi gerçekleştirmek için bir sanayiin (ya da bütün bir ekonominin) ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin miktarı ile hedef üretim hacmi arasındaki karşılıklı ilişkilerin sistematik bir biçinde analiz edilebilmesine yarayan yöntem.Örneğin, demir-çelik sanayii ürünlerine olan talep artışının karşılanabilmesi için demir cevheri, kömür, elektrik vb, gibi demir çelik sanayiinin girdileri olan ürünlerini de artırmaları gerekir. Bunun gerçekleştirilebilmesi için de sözgelimi yeni enerji santrallarının inşasına ihtiyaç vardır. Böylece talep artışı zincirleme olarak başka ürünlerin de talebini artırmaktadır.Böyle bir durumda sanayilerin karşılıklı olarak birbirlerinden ne kadar girdi kullandıklarının, ne kadar çıktı sağladıklarının bilinmesi gerekir. Bu bilgi girdi-çıktı analizi ele sağlanır. İlk kez W. Leontief tarafından geliştirilmiştir.