ansız


"ansız" Kelimesi için arama sonuçları

Felsefe Sözlüğü

Malbranşizm.

(Felsefe Sözlüğü) :
(Fr. Malebranchisme). Fransız tanrıbilimcisi Malebranche'ın vesileciliği... Bu deyim, Nicole Malebranche'ın (1638-1715) aşırı vesileciliğini Guelincx vesileciliğinden ayırır. bkz. Vesilecilik.
Felsefe Sözlüğü

Yansız.

(Felsefe Sözlüğü) :
(Os. Bitaraf, Fr. Neutre, Al. Unpartelisch, İng. Neutral, İt. Neutro). Hiç bir yandan olmayan... Yansız (nötr) deyimi, felsefede, özellikle Ernst Mach'ın (Mahizm) öğretisinde kullanılmaktadır. Mach'a göre her şey bir duyulur karmaşasıdır. Duyularsa, ne fizik ne de pisişik olan, yansız olgulardır... Gerçekte, hiç bir yandan olmayan yok ydemektir. Duyular, nesnel gerçekliğin (fizik yan) insan bilincinde psişik yan) yansımasıdır. Yansızlığı, eşdeyişle üçüncü felsefeyi aramak, bu yolu tutanları çıkmaza götürmüştür. bkz. Mahizm, Ampirio-Kritisizm, Üçüncü Felsefe.
Ekonomi Sözlüğü

FRANSIZ MERKANTİLİZMİ

(Ekonomi Sözlüğü) :
Sınai üretimi geliştirerek ihracat miktarının büyütülmesini ve ithalattan tasarruf sağlanmasını amaçlamıştır. Bu sisteme sınai merkantilizm de denilmektedir. Fransa merkantilist dönemde deniz ticaretinde ve sömürgecilikte fazla bir yarar salayamamıştır. 17. yüzyıl Fransız devlet adamları sınai merkantilizm ile altın ve gümüş stoklarını zenginleştirebileceklerini düşünmüşlerdir. Fransız merkantilizminin en önemli temsilcisi Colbertdir.
Çevre Sözlüğü

CANSIZ ÇEVRE

(Çevre Sözlüğü) :
[ Abiotic environment ] Doğadaki fiziksel ve cansız kimyasal unsurlar. Örnek: Toprak, su, atmosfer.
Çevre Sözlüğü

ORMANSIZLAŞTIRMA

(Çevre Sözlüğü) :
[ Deforestation ] Ağaçların ve çalılıkların ekilebilinir toprak kazanmak ya da kereste elde etmek amacıyla yok edilmesi.