araştırma


Results for "araştırma"

Sociological Dictionary

ALAN ARAŞTIRMASI [İng. Field Study]:

(Sociological Dictionary) :
Derinlemesine yapılan bir araştırma çeşididir. Belirli bir olayın çok boyutlu ve ayrıntıları ile incelenmesidir. Bu araştırma türü bir toplumun, bir kurumun ya da küçük bir grubun iç dinamizmini ele alıp inceler. İlk defa Le Play tarafından belirli bir konuyu ayrıntılı olarak ele alıp inceleyen Manografi tekniği bir alan araştırmasıdır. (Bkz. Le Play, F., Mongrafi)
Dictionary of Economics

İKTİSADİ ARAŞTIRMALAR VAKFI

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede Batıdaki örneklere uygun olarak kurulmuº, Tükiye ekonomisinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla bir grup üniversite profesörü ve işadamı tarafından kurulmuş olan bir vakıftır. Ekonomik problemler üzerine bilimsel araştırmalar yapar, bu araştırmaların sonuçlarını pratiğe geçirmeye çalışır.
Dictionary of Economics

OPERASYONEL ARAŞTIRMA

(Dictionary of Economics) :
Belirli hedeflere erişmek üzere eldeki kaynakları ve imkanları en iyi şekilde kullanma yollarının incelenmesi. II. Dünya Savaşında askeri kuvvetlerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek amacıyla geliştirilen bu teknik, gözlem ve deneyimlere dayanmaktadır. Günümüzde özellikle işletmelerde pazarlama, sürüm ve reklam kararlarının alınmasında önemli yararlar sağlayan operasyonel araştırmalar, genellikle değişik alanlarda uzmanlık sahibi elemanların yakın işbirliğini gerektirmektedir. Birçok incelemelerde iktisatçıların, işletmecilerin, psikologların, matematikçilerin diğer teknik adamlarla birlikte çalıştıklarına rastlanmaktadır.
Dictionary of Economics

PAZARLAMA ARAŞTIRMASI

(Dictionary of Economics) :
İşletmenin pazarlama işlevinin gerektiği biçimde yerine getirilmesi ve pazarlamaya ilişkin problemlerin belirlenip çözümlenmesi için gerekli bilgilerin toplanması, analiz edilmesi, yorumlanması ve pazarlama kararlarında kullanılması. Bu araştırmalarla mallara, hizmetlere, pazarlara, pazarlama kurumlarına, dağıtım kurallarına ve öteki pazarlama konularına ilişkin gerçekle mümkün olduğu kadar kaynaktan bilgi toplamaya çalışılır. Pazarlama araştırmalarında başlıca bilgi kaynakları anket, gözlem, mülakat, çeşitli ekonomik göstergelere ilişkin iç ve dış kaynaklı istatistiksel yayınlar, araştırma ve raporlar, işletmelerin çeşitli defter ve kayıtlarıdır.
Dictionary of Economics

ARAŞTIRMA-GELİŞTİRME HARCAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Temel araştırma, uygulamalı araştırma ve geliştirme gibi faaliyetler için yapılan harcamalardır. Temel araştırma, önceden planlanmış, belirli ticari bir amacı olmayan bir faaliyet türüdür. Uygulamalı araştırma, belirli bir ticari hedefe ulaşma veya bir buluşu kâr getirici duruma sokma falliyetidir. Geliştirme ise, mevcudun daha yetkin bir duruma getirilmesine yöneliktir.