artan


Results for "artan"

Dictionary of Economics

ARTAN GETİRİ

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan girdi miktarının artırılması sonucu, üretim miktarında meydana gelen artışın girdi miktarındaki artıştan oransal olarak daha büyük olması durumudur. Eğer girdi miktarındaki artış üretimdeki artışa eşitse, sabit getiri; artış büyükse azalan getiri söz konusudur. Artan getiri durumunda ortalama maliyetler azalır, sabit getiri de bir değişiklik olmaz, azalan getiri de ise maliyetler azalır.
Dictionary of Economics

ARTAN ORANLI VERGİLER

(Dictionary of Economics) :
Matrahın büyümesi ile oranı da artan vergilerdir. Fakat bu artışın tek nedeni vergi matrahını yükselmesi olmayabilir. Zaman, medeni durum ve benzeri unsurlar da bu oranı değiştirebilir. Artan oranlı vergilerin başlıca şekilleri şunlardır: Basit ve dilimli artan oranlılık; açık ve gizli artan oranlılık; sınırlı ve sınırsız artan oranlılık; çok elemanlı ve tek elemanlı artan oranlılık.
Meteorological Glossary

KARTANELERİ/KUŞBAŞI KAR

(Meteorological Glossary) :
(SNOWFLAKES) [i]Buluttan düşen buz kristalleri veya birbirine yapışmış buz kristalleri. Hava sıcaklığı düşükse kar taneleri hem küçük hem de yapıları basittir. Sıcaklık donma sıcaklığı civarında ise o zaman kristaller birleşir tane büyür ve yapı daha karmaşık bir hal alır.
English - Turkish Dictionary

tartan

(English - Turkish Dictionary) :
i. ekose kumaş/desen. s. ekose.
Turkish - English dictionary

artan

(Turkish - English dictionary) :
remaining, left over.