arz


Results for "arz"

Islamic Glossary

Farz-ı Ayn

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Farz-ı Kifâye

(Islamic Glossary) :
Müslümanların bir kısmının yerine getirmesi ile diğerlerinden düşen farz.Kur'ân-ı kerîmi dinlemek farz-ı kifâyedir ve okunmasından ve nâfile ibâdetlerden dahasevâbdır. (Halebî-yi Kebîr)Cenâze namazını kılmak, ölüye hizmeti ve san'at ve ticâret bilgilerini (ve bugünün silâhlarınıyapmak ve kullanmak için fen bilgilerini iyi) öğrenmek farz-ı kifâyedir. (Yûsuf Sinâneddîn)Bir âyet ezberlemek herkese farz-ı ayndır. Fâtihayı ve üç âyet veya bir kısa sûre ezberlemekvâcibdir. Kur'ân-ı kerîmin hepsini ezberlemek farz-ı kifâyedir. (Alâüddîn-i Haskefî)
Islamic Glossary

KARZ-I HASEN

(Islamic Glossary) :
Ödünç verme, çarşıda benzeri bulunan herşeyi, belirsiz bir zaman sonra, aynısı geriverilmek üzere verme.Bir adam Cennet'e girince, Cennet kapısının üstünde; "Sadaka veren, on katını alır;karz-ı hasen veren de, verdiğinin on sekiz katını alır" yazısını görür. (Hadîs-işerîf-Câmi-us-sahîh, Müsned, Mu'cem-ül-Kebîr)Karz-ı hasen verirken; şu gün ödeyeceksin şeklinde zaman tâyin etmemeli (bildirmemelidir).Çünkü zaman tâyin ederse, malı, misli yâni benzeri ile veresiye satmış olur ki, bu fâizdir.(Hamzâ Efendi)Allahü teâlâ kendisine karz-ı hasenle borç verenleri bol bol mükâfâtlandıracağını ve onlarıCennetlere koyacağını bildirmiştir. (İmâm-ı Şâtıbî)
Islamic Glossary

Kefen-i Farz

(Islamic Glossary) :
Erkek veya kadının vefât ettiğinde sarılarak örtüldüğü bezlerden bir parçası. Buna kefen-izarûret (lâzım olan kefen) de denir.Kefen-i farz, erkekler ve kadınlar için bir parçadır. (Kutbüddîn-i İznikî)Kefen-i farz olarak (zarûret hâlinde) erkeğe ve kadına yalnız lifâfe (başı ve ayağı geçenuzunlukta, baş üstünden ve ayak altından büzülüp bezle bağlanan kısım) lâzımdır. (Halebî)
Islamic Glossary

OTUZ ÜÇ FARZ

(Islamic Glossary) :
Her müslümanın öncelikle bilmesi ve yapması lâzım olan îmân ve ibâdet bilgileri.Otuz üç farz meşhûr olup şunlardır:Îmânın şartı altı. İslâm'ın şartı beş. Namazın farzı on iki. Abdestin farzı dört. Guslün (boyabdestinin) farzı üç. Teyemmümün farzı üç. (Teyemmümün farzına iki diyenler de vardır.Böylece hepsi otuz iki farz olur). (Kutbüddîn İznikî)İslâm nikâhını yaptıracak olan dâmât ve gelin, otuz üç farzı bilmeli ve bunlarainanmalıdırlar. Eğer bilmiyorlarsa nikâh kıyacak kimse, Besmele, hamd ve salevât (Peygamberefendimize duâ) okuduktan sonra, bu otuz üç farzdan; îmânın ve İslâmın şartlar ını münâsib biryolla dâmât ve geline öğretmelidir. (S. Abdülhakîm Arvâsî)Ö