atmosfer


Results for "atmosfer"

Meteorological Glossary

ATMOSFERİK GEL-GİTLER

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERIC TIDES) [i]Denizlerde olduğu gibi ay ve güneşin yerçekimi kuvveti nedeniyle atmosferde oluşan değişimler. Bu hareketler çok küçüktür ve ancak uzun süre gözlem ve kayıtlar sonrasında diğer basınç değişimlerinden ayrıştırılabilir. Günlük basınç değişiminde de bu etkenin geçerli olduğu söylenebilir.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİK KİRLİLİK

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERIC POLLUTION) [i]Doğal ve suni yakıtların yanması, kimyasal ve endüstriyel işlemlerden veya nükleer patlamalar sonucu ortaya çıkan gaz, sıvı ve katı parçacıklarla atmosferin kirlenmesi. Özellikle enverziyonun olduğu durumlarda dikine faaliyet olmayacağı için atmosferik kirliliği hissetmek veya belirgin halde görmek mümkündür.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİK OPTİK

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERIC OPTICS) [i]Atmosfer içerisinde gerçekleşen tüm optik olaylarla, bu olayların nedenleri ve sonuçlarıyla ilgilenen bilim dalı. Gökyüzünün, bulutların ve hidrometeorların rengi, atmosfer içerisinde ışığın yansıması, kırılması ve dağılması bu bilim dalının ilgi alanıdır.
Meteorological Glossary

ATMOSFERİK RADYASYON

(Meteorological Glossary) :
(ATMOSPHERIC RADIATION) [i]Atmosfer tarafından iki yönlü olarak emilen ve salınan radyasyon: Yukarı uzaya doğru ve aşağı yeryüzüne doğru. Temelde büyük miktarda uzun dalgalı güneş ışınları ile az miktarda kısa dalga güneş radyasyonu atmosfer tarafından emilir. Rakamlarla belirtmek gerekirse atmosfer tarafından 201 ısı birimi emilir; bunlardan 134'ü yeryüzüne döner (dönen radyasyon), 67'i ise uzayda kaybolur.
Environmental Glossary

ATMOSFERİK SAPMA ORANI

(Environmental Glossary) :
[ Atmospheric lapse rate ] Atmosferin alt tabasında yüksekliğin artması ile oluşan ısı düşmesi oranı.